Új arcot kapott a szemek és orr nélkül született marokkói kisfiú

A három éves marokkói kisfiú, Yahya El Jabaly egy fejlődési rendellenesség miatt deformált arccal, szemek és orr nélkül született. Nemrég azonban egy szenzációs műtétnek köszönhetően új arcot kapott. A közelmúltban ausztrál orvosok elvégeztek rajta egy 18 órás arcrekonstrukciós műtétet. A kisfiúnak egy kifejezetten magzatokat érintő, nagyon ritka fejlődési rendellenesség következtében a koponyacsontjai nem záródtak össze megfelelően. A születése után az orvosok kételkedtek benne, hogy életben marad, de Yahya nagyon erős volt és az várttal ellentétben szépen cseperedett.

Arcrekonstrukció

Az emberek negatív reakció miatt a szülők sokáig rejtegették a kisfiút, akit mindenáron meg akartak óvni a kíváncsiskodóktól. A kisfiú szülei az interneten keresztül próbáltak meg segítséget kérni, olyan orvosokhoz szerettek volna eljutni, akik biztosan meg tudják műteni a fiukat, hiszen egy rendkívül bonyolult és kockázatos beavatkozásról van szó. Yahya története eljutott egy Ausztráliában élő, de Marokkóban született nőhöz, Fatima Barakához, aki mindenképp segíteni szeretett volna a kisfiún. A nő először elutazott a családhoz Marokkóba, majd velük együtt visszatért Ausztráliába, ahol sikerült elérnie, hogy az ausztrál orvosok, Dr. Tony Holmes vezetésével elvállalják a kockázatos műtétet. Az orvoscsoport vezetője, Tony Holmes már több bravúros műtétet is elvégzett, legutóbb sikerült szétválasztania egy bangladesi sziámi ikerpárt.

Arcrekonstrukció

Yahya műtétje a tervezettnél hosszabb ideig tartott, a 18 órás operáció során sok vért veszített, de szerencsére a beavatkozás nagyon jól sikerült. Az orvosok bíznak abban, hogy Yahya a hamarosan beszélni is tud majd. A kisfiúra a jövőben további, kisebb korrekciós műtétek várnak még.

Arcrekonstrukció

Arcrekonstrukció

VIDEÓ:

Forrás: Independent


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!