Tudj meg mindent a lizinről, hogy jól használd!

A BCAA-ról, a glutaminról vagy a kreatinról gyakran hallani, így minden sportoló ismeri. Azonban a lizin nevű aminosavról kevesebb szó esik, pedig a 9 esszenciális aminosav egyikeként kiemelten fontos a bevitele. 

Az aminosavakból felépülő fehérjék nélkülözhetetlen építőkövei az emberi szervezetnek, így nemcsak a sportolók, hanem nemtől, kortól függetlenül mindenki számára egyaránt fontosak. A proteinek előállításához viszont aminosavakra van szükség, amelyeket a szervezet a táplálékok fehérjéiből képez újra. Ebből is látszik, az aminosavak megkerülhetetlenek. Adódik a kérdés, hogy a lizin mire jó? És milyen ételek fogyasztásával juthatunk hozzá?

A szükséges fehérjék

Az aminosavaknak nagyon fontos szerep jut a szervezet működésében, ezek építik fel a szervezet építőköveinek számító proteineket, amelyek számos biokémiai folyamathoz elengedhetetlenek. Amennyiben a sportteljesítményed növelésére keresel étrend-kiegészítőt, a BodySelect aminosavak nagyszerűek lehetnek.

A fehérjék sokoldalú makrotápanyagok, részt vesznek a sejtnövekedésben, hozzájárulnak az enzimek, az antitestek és a hormonok előállításához, továbbá szükségesek az izmok fejlődéséhez. Mivel a szervezet a proteineket tárolni nem képes, napi rendszerességgel táplálékokból kell hozzájuttatni. 

Mind a 22 fehérjeépítő aminosavra szükség van, a proteinek szerkezetét az aminosav profil határozza meg. 

A lizin és más aminosavak

Az aminosavakból felépülő fehérjék építik fel a szerveket, szöveteket, csontokat, izmokat, ízületeket, vagyis mindent, így proteinekre szükségünk van. Állati és növényi forrásokból szerezhetjük be ezeket a létfontosságú tápanyagokat. Előbbiek teljes értékűnek tekinthetők, ugyanis valamennyi aminosavat tartalmazzák, a vegán fehérjék többsége azonban csak megfelelő párosítás esetén válik kompletté, ezért ha bármi okból kifolyólag kizárólag növényi étrendet folytatunk, oda kell figyelni a megfelelő bevitelre. 

A lizin esszenciális aminosav, vagyis csak táplálkozás útján juthatunk hozzá. Jelentősége abban áll, hogy más aminosavakkal egyetemben elősegíti az antitestek, a hormonok és az enzimek termelését, illetve kiemelkedő a szerepe a regeneráció folyamatában, így sportolók számára különösen fontos.

Hogyan juthatunk lizinhez?

A lizin legjobb természetes forrásai az állati fehérjében gazdag ételek, a húsok, a halak, a tojás, valamint a tejtermékek, de emellett különféle vegán proteinekben is megtalálható, hüvelyesekben, gyümölcsökben, zöldségekben. Amennyiben étrended kiegyensúlyozott, változatos, a szükséges lizin mennyiségét biztosíthatod, vegánként azonban oda kell figyelned, hogy elegendő növényi lizinforrást fogyassz, ugyanis javasolt napi adagja 2-3 gramm. 

Amennyiben úgy érzed, nincs meg a szükséges mennyiség, mesterséges pótlására az L-lizin HCI étrend-kiegészítő a leghatékonyabb forma. Kiegészítésre különösen a vegán étrendet folytató sportolóknak lehet szüksége az edzés utáni regeneráció gyorsítása érdekében.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!