Történelmi melegrekord dőlt meg Alaszka déli részén

Történelmi rekord dőlt meg az egyesült államokbeli Alaszka legnagyobb városában, Anchorage-ben, ahol a hőmérséklet meghaladta a 32 Celsius-fokot – közölték a meteorológiai szolgálatok.

Forrás: Luke Jones/flickr 

Az anchorage-i nemzetközi repülőtéren a hivatalos adatok szerint a hőmérséklet a mérések óta első ízben elérte a 90 Fahrenheitet, vagyis mintegy 32,2 Celsius-fokot – közölte a National Weather Service (NWS) meteorológiai intézet helyi részlege.

Az előző rekord, amelyet 1969. június 14-én mértek, 85 Fahrenheit-fok, azaz 29,4 Celsius-fok volt. A július 4-i átlaghőmérséklet Achorage-ben 18,3 Celsius-fok.

Forrás: BriYYZ/flickr 

„Több történelmi rekord dőlt meg a különböző dél-alaszkai megfigyelő központokban” – közölte az NWS.

A rendkívül magas hőmérsékleteket „egy felettünk húzódó, vastag, nagy nyomású légréteg okozza” – magyarázta Bill Ludwig meteorológus, az NWS munkatársa az Anchorage Daily News című lapnak.

Alaszka már a tavasszal is rekordokat döntött az enyhe hőmérsékleti értékekkel, különösen az éghajlatváltozásra érzékeny sarkköri övezetben. A tudósok szerint Alaszkában kétszer olyan gyors a felmelegedés, mint a világátlag.

„Az egyesült államokbeli átlaghőmérsékletek 1901-től 2016-ig 1 Celsius-fokkal emelkedtek, míg Alaszkában az emelkedés 2,6 Celsius-fokos volt” – közölte áprilisban Rick Thoman, az ACCAP alaszkai klímaközpont szakértője.

Forrás: Zdenek Svoboda/flickr

 


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!