Tömegesen vetődnek partra a delfinek Franciaországban

Több száz delfin vetődött partra az év eleje óta az Atlanti-óceán francia szakaszán – közölte az emlősökkel és tengeri madarakkal foglalkozó Pelagis Obszervatórium. A jelenséget aggódva figyelik a szakemberek.

“Január eleje óta több mint 400 delfint találtunk Franciaország nyugati partvidékén Bretagne déli részétől egészen a spanyol határig. Az általunk megvizsgált elpusztult állatok többségén halászhálóval történt véletlen befogás jeleit láttuk, halálukat is ez okozta – közölte Hélene Peltier, az intézet kutatója.

Forrás: Wikimedia Commons/W. Bulach 
Forrás: Wikimedia Commons,/Faraj

A France Nature Environnement környezetvédelmi szervezet szakemberei szerint soha ilyen nagyszámú állatpusztulást nem észleltek téli időszakban ebben a térségben.

“Ráadásul több partra vetődést tapasztaltunk idén, mint a tavalyi év azonos időszakában. Tavaly a legtöbb partra vetődést február-márciusban észleltük, számuk akkor elérte a 800-at. Most még csak február elején vagyunk és már négyszáznál tartunk” – tette hozzá Peltier.

Forrás: Wikimedia Commons/NASA

A France Nature Environnement a halászhajók számának azonnali csökkentésére szólított fel, hangsúlyozván, hogy évente mintegy ezer delfintetemet találnak a francia partokon.

“Ez csupán a jéghegy csúcsa, mivel a legtöbb elhullott állat maradványa lesüllyed az óceán mélyére” – hívták fel a figyelmet közleményükben.

L’hécatombe bat cette année des records. Alors que 93% des dauphins échoués portent des traces de capture par des engins de pêche, les ministres concernés gardent un assourdissant silence.

Közzétette: France Nature Environnement – 2019. február 14., csütörtök


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!