Több száz méter hosszú hálóval szőtték be a pókok egy görög város partját

Kísérteties látvány fogata a helyieket egy kis görög városkában: Aitoliko partját ugyanis több száz méter hosszan sűrű pókháló borítja. A nyugat-görögországi település lagúnája mentén elképesztő számban jelentek meg az állaspókok, melyek ugyan nagyon kicsik, de képesek kifejezetten nagy hálókat és fészkeket építeni maguknak. Az ízeltlábúak rövid idő leforgása alatt több mint 300 méter hosszan szőtték be a lagúna keleti partját, beleértve az ott zöldellő növényeket és fákat.

Forrás: Wikimedia Commons/Ava Babili
Forrás: Giannis Giannakopoulos
Forrás: Giannis Giannakopoulos
Forrás: newsit.gr

Maria Chatzaki professzor szerint aggodalomra semmi ok, a pókok hamarosan eltűnnek, hiszen csak egy szezonális jelenségről van szó, mely több tényező együttállásának köszönhető.

Forrás: Giannis Giannakopoulos 

A meleg időjárás, a megfelelő páratartalom, valamint a szokásosnál jóval több szúnyog közösen járult hozzá a pókok számának megnövekedéséhez, melyek “mintha egy óriási bulit tartanának a parton”. A szakértő azt is hozzátette, hogy nem veszélyesek az emberre és az ökoszisztémában sem tesznek kárt, a párosodást követően ugyanis hamarosan el fognak pusztulni.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!