Több milliárd dolláros kárt okozhatott az Új-Zélandot megrázó földrengés

Hatalmas pusztítást végzett az Új-Zélandot vasárnap megrázó nagy erejű földrengés, amely az Egyesült Államok Földtani Megfigyelő Intézetének mérése szerint 7,4-es erősségű volt. A Déli-szigetet ért földrengés következtében két ember életét vesztette.

A rengés epicentrumától 214 kilométerre északra lévő fővárosban, Wellingtonban helyenként kimaradt az áramszolgáltatás, ablakok, kirakatok törtek be, kémények dőltek össze, és egyéb épületkárok keletkeztek. Egy kiürített wellingtoni szálloda mintegy negyven lakóját átmenetileg az új-zélandi parlament előcsarnokában szállásolták el. A főváros utcái hétfőn kihaltak voltak, miután a hatóságok arra intették az embereket, hogy ne menjenek be a munkahelyükre, amíg az épületkárok felmérése be nem fejeződik.

foldrenges-2

John Key új-zélandi miniszterelnök egy rádióinterjúban arról beszélt, hogy az első rengés okozta anyagi kár elérheti a több milliárd dollárt (egy új-zélandi dollár mintegy 200 forint). Key óriási károkról, ijesztő földcsuszamlásokról, több hónapig tartó helyreállítási munkáról beszélt, miután helikopterről megnézte azokat a területeket, ahol a legnagyobb a pusztítás. Kaikoura térségére rendkívüli állapotot hirdettek. A városban mintegy ezer turista tartózkodik, csak repülővel tudják őket elvinni onnan.

foldrenges

foldrenges-3

Hétfőn erős utórengés rázta meg az országot, több órával az előző napi, két halálos áldozattal járó földrengés után. Újabb áldozatokról nem érkezett jelentés. Az Egyesült Államok Földtani Megfigyelő Intézetének mérése szerint a 6,2-es erősségű hétfői utórengés epicentruma Christchurchtől mintegy 120 kilométerre északkeletre, tíz kilométeres mélységben volt. Az újabb földmozgás helyi idő szerint déltájban következett be.

14

1

2

3

6

10

12


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!