Sziklafalba ágyazva találták meg egy gigászi titanoszaurusz csontvázát Tanzániában

A gigászi titanoszauruszok egy korai képviselőjének csontvázának maradványait fedezték fel a kutatók Tanzániában, egy sziklafalba ágyazva. A hosszú nyakú, hosszú farkú Mnyamawamtuka moyowamkia nevű növényevő dinoszaurusz nagyjából 100-110 millió évvel ezelőtt élt a mai Tanzánia területének meleg, félsivatagos területein, és testhossza a nyolc métert, súlya az egy tonnát is elérhette. A Mnyamawamtuka jelentése “Mtuka szörnye”, ugyanis a csontmaradványokat a Mtuka-folyó medrének közelében tárták fel.

Forrás: Mark Witton

A négy, oszlopszerű lábon járó titanoszauruszok a kréta időszakban jelentek meg először, nagyjából 125 millió évvel ezelőtt, a bolygó állatvilágának tömeges kipusztulását előidéző, 66 millió évvel ezelőtti aszteroidabecsapódás idejére már elképesztő méretekkel rendelkeztek. Egyik képviselőjük, a mai Argentína déli részén nagyjából 100 millió évvel ezelőtt élő Patagotitan mayorum csaknem 37 méter hosszú volt és 70 tonnát nyomott.

Patagotitan mayorum (Forrás: American Museum of Natural History)

“A Mnyamawamtuka jelentőségét az adja, hogy ez egy viszonylag teljes maradvány abból az időből, amikor titanoszauruszok fajai elkezdtek kialakulni” – mondta Patrick O’Connor, az Ohiói Egyetem professzora.

A mostanáig azonosított csaknem 60 titanoszauruszfaj egy részét csupán töredékes maradványokból ismerik a kutatók. A Mnyamawamtuka csontvázának azonban 45 százalékát sikerült feltárni, köztük számos hátcsigolyát, az első és a hátsó végtagok csontjait, bordákat és fogakat, a koponyát azonban nem. A PLOS ONE című folyóiratban publikált tanulmány szerint a Mnyamawamtuka egyik sajátossága, hogy farokcsigolyáinak enyhén szív alakja volt.

Forrás: Mark Witton/E. Gorscak & P.M. O’Connor

“A csontváz egybeforratlan részei azt mutatják, hogy ez nem teljesen kifejlett példány volt, ami azt jelenti, hogy egyelőre nem tudjuk pontosan, mekkora lehetett egy felnőtt példány” – jegyezte meg O’Connor.

Ohio University, MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!