Sokatmondó felvételek dohányzó és nem dohányzó anyukák kisbabáiról

A Durham és a Lancaster Egyetem kutatói dohányzó és nem dohányzó anyukák kisbabáiról készítettek nagyfelbontású 4D-s ultrahangképeket a terhesség 24., 28., 32. és 36. hetében. Húsz anyukát vizsgáltak, akik közül négyen naponta átlagosan 14 szál cigarettát szívtak el. A kutatók az ultrahangos felvételeken megfigyelték a magzatok arc- és kézmozgását, és azt állapították meg, hogy a dohányzó anyák babái gyakrabban mozgatják a szájukat és sokkal többször fogják meg a fejüket, mint a nem dohányzó kismamák magzatai. A dohányos nők babáinál csak később szűntek meg a kéz- és szájmozgások, mivel azokat iránytó idegrendszer lassabban fejlődött ki.  Ez azt jelenti, hogy a dohányzás lassítja a babák idegrendszeri fejlődését.

Kisbabák
A felső sorban a dohányzó, az alsóban pedig a nem dohányzó nők kisbabáiról készült felvételek láthatóak. (Fotó: Durham University)

„Ez újabb bizonyíték arra, hogy a dohányzás káros a magzatok számára” – mondta a kutatást vezető Dr. Nadja Reisslandtette, aki abban bízik, hogy a most nyilvánosságra hozott felvételek meggyőzik arról a cigiző anyukákat, hogy abbahagyják a dohányzást.

Az Acta Paediatrica gyermekgyógyászati folyóiratban közzétett tanulmányban azt is kimutatták, hogy az anyai stressznek és depressziónak jelentős hatása van a magzat mozgására, de a száj- és a tapintó mozgások sokkal gyakoribbak voltak a dohányzó anyáknál. Ez egybecseng azokkal a korábbi kutatásokkal, amelyek kapcsolatot találtak a dohányzás és a várandósság között és kimutatták, hogy az anya dohányzása miatt a kisgyereknél késést szenved a beszédképesség kialakulása.

Kisbabák

Forrás: time.com  


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!