Soha nem látott számban érkeztek a Hortobágyra az átvonuló darvak

Soha nem látott, 160 000-es példányszámú a Hortobágyon átvonuló darvak tömege a legfrissebb számlálás szerint – derül ki a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság közleményéből. A daruvonulás az egész világon a nagytestű vízimadarak kiemelt látványosságú – akár az űrből is megfigyelhető – mozgalmai közé tartozik, hiszen a Földünk összesen 15 faja közül a többség jelentős vonulási jelenségeket mutat, Észak-Amerikától Eurázsián keresztül Ausztráliáig. A nagytestű fajok közül talán csak az afrikai flamingók szezonális vándorlása mozgat meg nagyobb madártömegeket.

Forrás: HNPI/Szilágyi Attila 

A szürke vagy eurázsiai daru vonulási jelensége követeznek, mind összmadár-létszámot és látványosságot tekintve, hiszen Európában több helyen is eléri együttes összlétszámuk a 100 ezres nagyságrendet. Ezen vonulóhelyek közül is magasan kiemelkedik a Hortobágy, hiszen az itt átvonuló csapatok együttes létszáma az elmúlt öt évben 140 ezer körül stabilizálódott.

Ez a globális skálán is elképesztően magas szám az 1995 óta folyó hortobágyi, heti rendszerességű szinkronszámlálások jelen adatai alapján újabb rekordot döntött, elérve a 160 ezres, talán soha meg nem álmodott létszámot. Itt kiemelendő, hogy az európai vonulóhelyek közül a hortobágyi rendelkezik a leghosszabb standard adatsorral, ami megbízható természetvédelmi és vonulásbiológiai következtetések levonására ad lehetőséget.

Forrás: HNPI/Szilágyi Attila

Az elmúlt több mint két évtized adatai alapján valószínűnek tűnik az a magyarázat, hogy az ugrásszerű állománynövekedés hátterében nemcsak az északi fészkelőpopulációk erősödése áll, hanem feltehetőleg szibériai madarak útvonalmódosítása is, ami a párhuzamba állítható az ázsiai fészkelőállományra nehezedő vadászati nyomással, élőhelyvesztéssel a dél-ázsiai térségben és klimatikus mintázatokkal is.

Természetesen ennek a feltételezésnek az igazolására egyedileg jelölt madarak megfigyelési adataira is szükség van. Mindenesetre nagy a valószínűsége, hogy a Hortobágy nemcsak az európai daruállomány megőrzésében játszik kiemelkedő szerepet, hanem az eurázsiai fészkelőpopuláció védelmének egyik kulcsfontosságú védőbástyájaként is értelmezhető.

Forrás: HNPI/Molnár Péter
Forrás: HNPI

A daru szerepel a Természetvédelmi Világszövetség Vörös Listáján, de még mint nem veszélyeztetett faj. Európában sebezhető fajként tartják nyilván, Magyarországon védett, eszmei értéke 50 000 Ft. A gólyáknál és gémeknél nagyobb termetű – 190-200 centiméteres szárnyfesztávú – darvak tollának alapszíne palaszürke, a fej és a nyak oldalán lévő fehér sáv pedig élesen elüt fekete arcuktól és fejüktől. A daru rendkívül éber, veszélyt sejtve hosszú nyakát magasra nyújtja. Költőterületén füvet, növényi hajtásokat, rovarokat, néha halakat, kisebb emlősöket és madárfiókákat eszik.

Forrás: HNPI/ Szilágyi Attila

Vonulásakor kultúrnövények termésével és magvakkal táplálkozik, tavasszal és nyáron inkább rovarokat fogyaszt. Vonuló csapatai V-alakban vagy egyenes vonalban szállnak, ellentétben a szintén kinyújtott nyakkal, de rendezetlen csoportokban röpülő gólyákkal. Magyarországon a 19. század végén még költött, jelenleg tavaszi és őszi átvonuló. 2015 nyarán azonban – száz év után először – a Marcal völgyében sikerült megfigyelni egy költőpárt, amely két fiókát nevelt. 2017-ben ismét dokumentáltak egy költőpárt egy fiókával.

Daruvonulas Hortobágyon

Ezt a videót látni kell!

Ha kedvet kaptál:

Vezetett túrák a darvak nyomában:
http://www.hnp.hu/hu/szervezeti-egyseg/turizmus/darvak-vilaga/oldal/daruvonulas-a-hortobagyon

Darufesztivál 2015.:
http://www.hnp.hu/hu/szervezeti-egyseg/turizmus/darvak-vilaga/oldal/programok-darufesztival

Videó: Lisztes László

Közzétette: Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság – 2015. október 2., péntek

A vezetett túrákon való részvételhez előzetes bejelentkezés szükséges! 


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!