Skarlát íbiszek keltek ki a Szegedi Vadasparkban

Hat skarlát íbisz (Eudocimus ruber) kelt ki az elmúlt hetekben a Szegedi Vadasparkban, a színpompás madárcsapat tovább bővülhet, mert a fészkekben még lapulnak tojások – közölte Veprik Róbert igazgató. A látványukkal a látogatókat lenyűgöző Dél-Amerikában őshonos madárfaj egyedei 2014-ben érkeztek Szegedre különböző németországi állatkertekből.

skarlat-ibisz-3Fotó: Szegedi Vadaspark/Endrédi Lajos

Tavaly komoly szakmai sikernek számított, amikor sikerült szaporítani a nevét élén skarlátszínű tollairól kapó madarakat, akkor három fióka kelt ki a röpdében elhelyezett kosárkákban készült fészkekben. Idén ezt már biztosan sikerült túlszárnyalni, mert június eleje óta hat – még sötét tollú – fióka is megjelent. A jövevények szépen cseperednek, egyre nagyobbak és bátrabbak, így mind gyakrabban lehet őket megfigyelni a fészkükön kívül. Amikor felnőnek – tavaly született testvéreikhez hasonlóan – más állatkertekbe kerülnek.

skarlat-ibisz-4Fotó: Szegedi Vadaspark/Endrédi Lajos

A skarlát íbiszek Dél-Amerika északi partvidékének lakói, elsősorban a folyótorkolatokban és mangrove mocsarakban élnek a kolóniái. A 60 centiméteres magasságú, 650 gramm körüli testtömegű gázlómadarak tollainak csodálatos skarlát színét olyan karotinoidok okozzák, amelyeket a fő természetes táplálékukból, apró rákokból nyernek. Az állatkertekben – hogy ne legyenek fakók – ezt speciális takarmánnyal pótolják, a vadasparkban emellett lisztkukacot és apró halakat fogyasztanak.

skarlat-ibiszFotó: Wikipedia/Bjoertved

A kolóniákon belül összeállt párok viszonylag egyszerű fészket raknak, egy-három tojásukat 19-23 nap alatt költik ki. A hím és a tojó együttműködése nem ér véget a tojásrakással, később is együtt nevelik a fiókájukat. A jövevények – hogy ne legyenek feltűnők a ragadozók számára – sötét színűek, csak két-három évesen válnak élénk színűvé, farokvégük azonban a felnőtt állatoknak is fekete marad. A skarlát íbiszek még nem veszélyeztetettek, de aggodalomra ad okot, hogy számuk folyamatosan csökken.

skarlat-ibisz-1Fotó: Wikipedia/Charlesjsharp

MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!