Selyemhernyók segíthetnek a dobhártyasérülések gyógyításában

Ausztrál kutatók selyemhernyók selymét használták fel dobhártyasérülések gyógyítására. A melbourne-i és perthi kutatókból álló csoport a selyemhernyó selyemfonalából hozott létre apró dobhártya-implantátumot. Ez a kicsiny, kontaktlencséhez hasonlító eszköz elősegíti a sérült dobhártya gyógyulását, a beteg hallásának javulását.

Forrás: Wikipedia/Małgorzata Miłaszewska 

A kutatócsoportot vezető Marcus Atlas, az Ausztrál Fültudományi Intézet munkatársa kollégáival alkotta meg azt az apró, ClearDrum elnevezésű selyemimplantátumot, amelyen a páciens saját sejtjei fejlődnek, begyógyítva a dobhártya sérülését. Az implantátum megalkotásához a kutatók a selyemfonálból kiválasztották a szericint, a selyemfonál természetes proteinjét, amelynek hevítésével folyékony anyagot állítottak elő. Ebből formálták meg az implantátumot.

Forrás: Ear Science Institute

Sandra Bellekom, az intézet vezetője szerint ez az első olyan implantátum, amely sikeresen vette át a dobhártya szerepét. “Tulajdonképpen azt fedeztük fel, hogy a keratinocita sejtek szeretnek gyarapodni és vándorolni ezen az implantátumon, ami elősegíti a gyógyulási folyamatot”
– fogalmazott Bellekom.

Az implantátumot, amelynek már klinikai tesztjét tervezik, egy műtéttel helyezik a sérült dobhártya alá, és ezzel lehetővé teszik, hogy az új szövet kifejlődjön rajta. A dobhártyán támadt kisebb lyukak kezelésére használt implantátumok a gyógyulás után felszívódnak, ám egy nagyobb méretű sérülés kezelésénél az implantátum meghatározatlan ideig bent marad. Bellekom szerint az új implantátum segítségével krónikus középfülgyulladásban szenvedő betegeket, és kisebb vagy nagyobb, komplikált dobhártyasérüléseket is lehet majd kezelni.

Forrás: Ear Science Institute


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!