Ritka kék gyémántot találtak Dél-Afrikában

Kék gyémánt került elő a dél-afrikai Cullinan bányában. A különleges, 29,6 karátos kék gyémántot a Petra Diamonds jegyzi, amelyet a fővárostól, Pretoriától  mintegy 40 kilométerre bányásztak ki.

“A drágakő minden idők egyik legritkább darabja, ami a cég működése alatt valaha is előkerült” – adta hírül a cég tegnap hivatalos közleményében.

1

3

2

2013 folyamán egy hasonló kő, egy 25,5 karátos kék gyémántos került elő a cég feltárásában. A darabot 16,9 millió dollárért értékesítették. A most előbukkant darab is hasonló magas eladási árra számíthat. Különlegessége élénk kék színe, telítettsége, tisztasága és tónusa. Mint csiszolt gyémánt rendkívül magas kidolgozottságra számíthat.

A Cullinan bánya több száz nagy méretű drágakövet bányászott, s különösen kék gyémántjairól híres. A kék gyémántokat a legritkábbak és legkeresettebbek között tartják számon. A bányát 2008-ban a Petra Diamonds vásárolta meg, amely az öt dél-afrikai mellett Botswanaban és Tanzániában is üzemeltet bányákat.

4

Cullinan bánya, Dél-afrikai Köztársaság

Hasonló, 26,6 karátos kék nyersgyémántot a cég 2009 májusában lelt, s amelyet tökéletesre csiszoltak. A drágakő egy Sotheby árverésen 10 millió dollárért talált gazdára. Egy másik, szintén a Cullinan bányából származó sötétkék gyémántot 10,8 millió dollárért árvereztek el 2012-ban, amely a karátszám szerinti értékek tekintetében világrekordot ért el. A cullinani kék gyémántok több kategóriában világrekorderek mind a nyers, mind a csiszolt gyémántok tekintetében.

1905-ben a híres Afrika Csillaga nevű kék gyémánt, a világ második csiszolt gyémántját szintén a Cullinan bányában bányászták. A bányában, amely ekkor lett világhírű,  gyakran kerülnek elő 10 karátnál nagyobb kék gyémántok.

Afrika csillaga

A körte alakú, 3106 karátos drágakövet VII. Edward brit uralkodónak ajándékozták. A követ két részre vágták. Az “Afrika Első Csillaga” 530 karátos és a jogart díszíti. “Afrika Második Csillaga” 317 karátos és a birodalmi állami korona középső dísze. Mindkettő ma is a brit korona ékszerkollekció részét képezi, s látható a londoni Towerben.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!