Ritka, fehér bálnaborjút filmeztek le Ausztráliában

Drónok segítségével filmeztek le egy ritka fehér bálnaborjút Ausztráliában. A szabadon élő déli simabálnát a megzavarása nélkül sikerült megfigyelni a drónnal – közölte Fredrik Christiansen, a perth-i Murdoch Egyetem munkatársa. A felvételeken a fiatal állat anyjával látható Perth-től délre, Augusta partjainak közelében. A déli simabálnák nem tartoznak a veszélyeztetett fajok közé, bár populációjukat az ausztrál vizekben csupán háromezer példányra becsülik. Számukat az elmúlt évtizedben elsősorban a bálnavadászat tizedelte meg.

balna-2

A fehér bálnabébi igen ritka, az állatoknak csak öt százaléka születik ezzel a színnel, majd első életéveik során általában beszürkülnek. A felvételeket készítő drónok egy átfogó kutatási projekt részét képezik. Lars Bejder kutató szerint egyelőre viszonylag kevés információ van a bálnák mozgásáról, életteréről és szaporodásáról. Ezek azonban szükségesek az állatok védelméhez, a jövőben ugyanis sok olyan régió válhat turisztikailag fontos, és ezért hajóközlekedés szempontjából forgalmas területté, melyeken a bálnák előfordulnak.

balna-4

Drónok mellett a kutatók apró jeladókat is alkalmaznak, amelyeket tapadókorongokkal erősítenek az állatokra. Ezek 24 órán át maradnak a bálnákon, eközben mérik merülési mélységüket, mozgásukat és felveszik a hangjukat.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!