Riadót fújtak a német partokon a legnagyobb medúzafaj felbukkanása miatt

Medúzariadót fújtak a német hatóságok a Balti-tenger Schleswig-Holstein tartományi partjának strandjain, s felszólították a fürdőzőket, hogy ne merészkedjenek a vízbe. A német életmentő társaság (DLRG) tagjai a múlt héten csaknem 120 fürdőzőt részesítettek elsősegélyben és további 600 bejelentést kaptak arról, hogy nagy méretű medúzák csíptek meg úszókat.

Pár nap után a medúzák visszahúzódtak, de a DLRG igazgatója, Jan Cramer arra figyelmeztetett, annak ellenére, hogy nem észleltek közvetlenül a partok mentén a tengeri élőlényekből, távolabb lehetnek még a vízben a legnagyobb ma élő medúzafaj, a sárga hajas- avagy oroszlánsörény-medúza egyedeiből.

Forrás: Wikimedia Commons/Arnstein Rønning 

A csalánozók törzsében tartozó medúzák karjai végén csalánsejtek vannak, amely bőrfelülettel érintkezve allergiás reakciót válthatnak ki. A csípések görcsöt és nagy fájdalmakat okoznak. A sárga hajasmedúzák nem őshonosak a Balti-tengerben, mivel annak viszonylag alacsony a sótartalma, de az elmúlt években tengerbiológusok nagy számban észlelték populációikat a térségben. Megjelenésüket a globális felmelegedés számlájára írják, mely következtében a Balti-tengerben egyre több a plankton, amely a medúza fontos táplálékforrása.

Forrás: Tony Hisgett/flickr

Ezek az óriásmedúzák 2,3 méter szélesre valamint 10 méter hosszúra is megnőhetnek, de a szakértők szerint ezen ritkán megfigyelhető faj legnagyobb egyedei több mint 30 méteresek is lehetnek. Leginkább az Atlanti- és a Csendes-óceán északi vizeiben, illetve az Északi-sark körüli vizekben élnek.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!