Rekord magas hullámot mértek bójával az Atlanti-óceánon

A valaha mért legmagasabb, 19 méteres hullámot mértek bójával az Atlanti-óceán északi részén 2013-ban – közölte kedden, csaknem négy évvel később a Meteorológiai Világszervezet (WMO). Az előző 18,275 méteres rekordot szintén ebben a térségben mérték 2007-ben.

hullamA kép csak illusztráció (Forrás: Wikipedia/NOAA)

“Ez az első alkalom, hogy 19 méter magas hullámot mértünk. Figyelemre méltó rekord. Rávilágít a meteorológiai és az óceáni megfigyelések és előrejelzések fontosságára a globális hajózási ipar biztonságának biztosítása, a legénység és az utasok életének védelme érdekében” – közölte Csang Ven-csiang, a WMO főtitkár-helyettese.

A big wave. Photo: Margrith Ettlin, Alfred Wegener Institute

Forrás: Alfred Wegener Institute/ Margrith Ettlin

A hullámot egy automata bója mérte 2013. február 4-én Izland és Nagy-Britannia között. A hullám egy nagyon erős hidegfront eredménye volt, amely óránként több mint 81 kilométeres szeleket hozott a térségbe. A WMO szerint a legmagasabb hullámok általában az Atlanti-óceán északi részén keletkeznek. Az új rekordot feljegyzik a világszervezet időjárási és szélsőséges jelenségek regiszterébe.

19 méteres hullám a bójával mért magasságrekordot tartja. A hajóról végzett mérések külön kategóriába tartoznak, és az ide tartozó rekorder elérte a 29,05 méteres magasságot. Ezt az elképesztő hullámot az RRS Discovery brit óceánkutató hajó mérte 2000-ben, szintén az Atlanti-óceán északi részén.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!