Példátlan amerikai légtérzár 2001.09.11-én [Videó]

2001 szeptember 11-én megrendült a világ, amikor váratlanul egy terrorszervezet súlyos csapást mért az USA –ra. A New York-i Világkereskedelmi Központ (WTC) ikertornyaiba két repülőgép csapódott be. Mindkét épület összeomlott két órán belül, az összeomlást követően több épület is az ikertornyokhoz hasonlóan összedőlt, vagy megrongálódott. A harmadik repülőgép a Pentagon Virginia állambeli arlingtoni épületébe repült. A negyedik eltérített gépet egyes feltételezések szerint a terroristák a Fehér Házba irányították volna, de az utasok visszafoglalták, azonban már nem tudták megmenteni a lezuhanásról, az utasszállító repülő Washingtontól mindössze 15 percnyire, Pennsylvania államban, Shanksville mellett csapódott a földbe. A repülőjáratok egyetlen utasa sem élte túl a támadásokat. A terrorakció folyamán a géprablókkal együtt összesen 3031 ember vesztette életét.

legterzar

A következő videókban az események hatására érvénybe léptetett példátlan légtérzárat tekinthetjük meg. Az első videó a 2001. szeptember 11-i eseményeket mutatja be. Az eltérített repülőgépek hatására a Szövetségi Repülésügyi Hatóság (FAA)

9:06-kor megtiltotta, hogy országszerte felszálljanak azok a gépek, amelyek New York felé, vagy a város felett haladtak volna el.

9:45-kor lezárták az Egyesült Államok teljes légterét, a történelem során először. Egyetlen civil repülő sem szállhatott fel, a levegőben tartózkodókat pedig a legközelebbi reptérre irányították. Minden Amerikába tartó és a levegőben tartózkodó nemzetközi járatot átirányítottak Kanadába illettve Mexikóba. A légtérzár egészen szeptember 14-ig tartott. A videó azt szemlélteti, hogy néhány óra leforgása alatt, hogy ürült ki szinte teljesen az amerikai légtér.

A bal alsó sarokban az idő a jobb alsóban pedig a levegőben lévő gépek száma látható.

A következő videón az Egyesült Államok légi közlekedése látható különböző időpontokban:

-Egy tipikus nap az amerikai légi közlekedésben
-Extrém időjárási körülmény esetén (1.56)
-Szeptember 11. (3.46)
-Az egyes légitársaságok forgalma (4.21)


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!