Páratlan régészeti felfedezés – 400 éve elsüllyedt hajó roncsait találták meg Portugáliában

Kínai porcelánt és indiai fűszereket szállító, mintegy négyszáz éves, felfegyverzett portugál hadi- és kereskedőhajó roncsait találták meg régészek Lisszabon partjainál, a Tajo-folyó torkolatában. A portugál hajó, amely az indiai fűszerúton közlekedett, 1575 és 1625 között süllyedt el.

A szakemberek szerint a lelet 1994 óta a legfontosabb régészeti felfedezés Portugáliában. Akkor egy 17. századi hajó maradványait fedezték fel ugyancsak ebben a régióban.

“The discovery of a decade.”

Közzétette: BBC News – 2018. szeptember 25., kedd

 

A hajó maradványaira szeptember 3-án bukkantak rá a régészek 12 méter mélységben. A roncsok egy száz méter hosszú és 50 méter széles területen szóródtak szét – ismertették a cascais-i hatóságok. A Lisszabonhoz tartozó település 2005-ben indította el tengeri régészeti projektjét.

A feltárás szerint a portugál címert viselő, kilenc bronzágyúval felszerelt hajón a Vanli-korszakból (1573-1619) származó porcelánok voltak, valamint borsot és kagylókat is vitt magával, amelyeket a rabszolga-kereskedelem idején fizetőeszközül használtak.

Forrás: Camara Municipal de Cascais

„Az, hogy borsot is szállított, nagyon fontos tény, mivel arra utal, hogy a hajó Lisszabonba tartott, amikor elsüllyedt. A Tajo-folyó torkolata volt a bejárat Lisszabon felé, és ezen a területen nagyon sok hajóroncs pihen a hullámsírban, legalább száz a 17. századból származik” – mondta a kutatást vezető Jorge Freire.

Shipwreck

400-year-old shipwreck off Portugal ‘discovery of the decade’ | https://bit.ly/2O71Hge

Közzétette: RTÉ News – 2018. szeptember 25., kedd


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!