Pandabocs született a bécsi állatkertben

Ismét pandabocs született a bécsi, schönbrunni állatkertben: Jang-jang és Lung-huj óriáspandák márciusi nászából vasárnap jött világra a 10 centiméteres pandabocs. Az ápolók vasárnap hallották meg a Jang-jang ketrecében kialakított “ellető dobozból” jövő halk nyekergést. “Az itt elhelyezett kamerákon láttuk csak, hogy a bocs hajnali 5 óra 5 perckor megszületett” – mondta Dagmar Schratter igazgató. Miközben eddig egyetlen más európai állatkertben sem fogant még természetes úton óriáspanda, az új jövevény már a negyedik ilyen pandabocs a bécsi intézményben. Fu Long 2007-ben, Fu Hu 2010-ben, Fu Pao pedig 2013-ban született, kétéves koruk óta mind a hárman Kínában élnek.

panda

Az egyébként is alacsony libidójukról ismert pandák szaporodása és szaporítása nehéz vállalkozás, mivel a nőstényeknél a peteérés ideje mindössze egyszer jön el az évben, és csak e 2-3 nap alatt tudnak megtermékenyülni. A vemhességi idő akár 163 napig is tarthat, így bár a schönbrunni állatkert gondozóinak sikerült lencsevégre kapniuk Jang-jang és Lung-huj párzását, még sokáig nem lehettek biztosak abban, hogy születik-e utód. “Jang-jang tapasztalt anya, odaadóan gondoskodik utódjáról. Ugyanakkor figyelembe kell venni, hogy az óriáspandák halálozási aránya az első egy évben negyven százalék” – tette hozzá Schratter. A pandák születésükkor nagyon aprók: alig 10 centiméteresek, súlyuk 100 gramm. Jellegzetes fekete-fehér színezetüknek ekkor még semmi nyoma.

A schönbrunni állatkert látogatóinak egyelőre meg kell elégedniük az új lakóról készült fotókkal és videókkal, élőben ugyanis a következő hónapokban még nem láthatják majd a kis pandát. A következő időszakban az elletőbox lesz a “gyerekszoba”. Az állatkertben a pandabocs természetes nevelkedését támogatják, de a gondozók éjjel-nappal figyelik a kamerákon keresztül a kis zugot. Mivel az újszülött nagyon apró, és anyja folyamatosan, intenzíven melegíti rózsaszín, szőrtelen, vak kicsinyét, ezért az apróság csak nagyon ritkán látható a kamerán. A szakértők így a nemét sem tudták még megállapítani. Schratter elmondta, hogy anya és bocsa nyugalmának biztosítása érdekében a továbbiakban zárva tart a pandaház.

Miközben Jang-jang egész nap a kis pandaboccsal foglalkozik, eteti, tisztogatja és melengeti, addig a hím, Lung-huj élete mit sem változott. A hímek a természetben sem vesznek részt az utódok felnevelésében. Az óriáspandák a világ legveszélyeztetettebb állatai közé tartoznak. A Természetvédelmi Világalap (WWF) 2014-es kutatása szerint 1864 panda él vadon, mind Kína délnyugati részén, mintegy 300 állatkertekben.

MTI, zoovienna.at


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!