Óriási hideg gázfelhőkből keletkezhettek az univerzum legnagyobb galaxisai

Óriási hideg gázfelhőkből, nem pedig kisebb galaxisok összeolvadásából keletkezhettek az univerzum legnagyobb galaxisai – véli megfigyelései alapján egy nemzetközi kutatócsoport. A tízmilliárd fényévnyi távolságra lévő Pókháló-galaxis vizsgálata során végzett megfigyeléseiket a Science című tudományos lapban mutatták be az ausztrál kormány tudományos ügynökségének (CSIRO) kutatói, akik francia és spanyol kollégáikkal közösen dolgoztak amerikai rádióteleszkópok segítségével.

Gyakran csillagrendszerek százai és ezrei gyűlnek össze, az ilyen galaxishalmazok központjában pedig az univerzum legnagyobb galaxisai találhatók. Az egyik ilyen halmazt, melynek központi eleme a Pókháló-galaxis, több mint húsz éve vizsgálják a tudósok. Ez az úgynevezett protohalmazok, vagyis a még keletkezőfélben lévő halmazok legjobb példája. Megfigyelése az univerzum kezdeti időszakába enged betekintést.

galaxis-2A tízmilliárd fényévnyi távolságra lévő Pókháló-galaxis (Forrás: ESO/M. Kornmesser)

“Eddig abból indultunk ki, hogy ezek a távoli, korai univerzumban lévő szupergalaxisok kisebb galaxisok összeolvadásával jöttek létre, ugyanúgy, ahogyan az az univerzum közeli területein megfigyelhető. A dolog azonban sokkal bonyolultabb” – mondta a tanulmányt vezető Bjorn Emonts, a madridi asztrobiológiai központ munkatársa.

Helmut Dannerbauer, a Bécsi Egyetem csillagásza elmondása szerint két rádioteleszkóppal, az ausztrál kompakt hálózat (Australia Telescope Compact Array) rádióantenna-rendszerrel és az Új-Mexikóban működő VLA (Very Large Array) segítségével vizsgálták a Pókháló-galaxist.

teleszkopForrás: Wikipedia/CSIRO

A megfigyelések meglepték a kutatókat. Kiderült, hogy a Pókháló-galaxis egy nagyon hideg gázból álló kozmikus felhőben található. Az óriási gázfelhő tömege százmilliárdszor nagyobb a Napénál és jórészt hidrogénmolekulákból, a csillagok és galaxisok alapvető építőeleméből áll. Mivel a hidrogénmolekulák megfigyelése nem egyszerű, a kutatók vizsgálataikhoz az egyszerűbben kimutatható szén-monoxidot vizsgálták a gázfelhőben, annak jelenlétéből lehet ugyanis következtetni a hidrogén jelenlétére.

“Arra számítottunk, hogy a hideg gáz az összeolvadó galaxisokban lesz megtalálható. Kiderült azonban, hogy a hideg gáz a galaxisok közötti térben terül el”
– mondta Dannerbauer.

Matthew Lehnert, a párizsi Asztrofizikai Intézet szakértője szerint a hideg gáz “sokkolóan hideg”, csaknem mínusz 200 Celsius-fok. “Egy izzó folyamatra számítottunk, amelynek során galaxisok olvadnak egymásba, felmelegítve a gázt” – mondta a szakértő. A csillagászok most abból indulnak ki, hogy a központi szupergalaxis “építőanyagát” nem a környezetben lévő kisebb galaxisokból, hanem közvetlenül ezekből a hideg gázfelhőkből veszi fel és végül új csillaggá sűríti. A megfigyelt szén-monoxid a kutatók szerint korábbi csillagok mellékterméke. A Pókháló-galaxis keletkezése a kozmikus újrahasznosítás egyik formája. Hogy honnan származik a hideg gáz és hogyan gyűlt össze a galaxishalmaz magjában, egyelőre rejtély.

Forrás: ESO/M. Kornmesser

MTI, phys.org


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!