Ökoturisztikai látványossággá változtatnak egy bezárt szénbányát Ausztráliában

Ökoturisztikai látványossággá alakítanak egy bezárt ausztráliai szénbányát a világ legnagyobb fedett esőerdője, az angliai Eden Project létrehozói. A különleges projekt megálmodói az Alcoa amerikai alumíniumipari vállalattal fogtak össze, hogy a cég tulajdonában lévő szénbányát Anglesea tengerparti városban kertek sokaságává fejlesszék, új életet lehelve a vidékbe, illetve 300 új munkahelyet teremtve.

Could transforming Alcoa’s former open-cut coalmine on the Great Ocean Road into an ecotourism attraction employing 300 people win over locals?

Közzétette: Guardian Australia – 2019. május 21., kedd

 

A 2015 óta használaton kívüli szénbányát és erőművet kertekké alakítják, és egy hatalmas tó mellett kiállítóhelyeket létesítenek azzal a céllal, hogy a látogatókat megismertessék a helyi környezettel, megtanítsák őket a fenntarthatóságra.

“Ha segíthetjük az embereket abban, hogy megértsék, a természetnek részesei és nem kívülállók vagyunk, akkor úgy véljük, hogy van esélyünk arra, hogy megoldjuk a körülöttünk lévő problémákat” – hangoztatta David Harland, az Eden Project International vezérigazgatója az ausztráliai tervek bemutatóján.

Így fest most az egykori szénbánya területe (Forrás: Eden Project)

Harland biztos benne, hogy az Ausztrália délkeleti tengerpartja mentén húzódó Great Ocean Road melletti Anglesea 40 hektáron elterülő új látványossága turisták ezrei számára válhat vonzóvá. Mintegy 103 millió dollár költségvetésből épül majd, megnyitását 2023 végére, 2024 elejére tervezik.

A tervek szerint így néz majd ki a különleges ökoturisztikai park (Forrás: Eden Project)

Az elmúlt két évtizedben a nyugat-angliai Eden Project hatalmas üvegházait, melyek egy használaton kívüli kőfejtő területén épültek fel, több mint 20 millió látogató kereste fel. A szervezet jelenleg 13 hasonló nemzetközi projektet fejleszt, egyebek között Kínában, Dubajban és az Egyesült Államokban.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!