Néhány éven belül széteshet az egyik legmasszívabb antarktiszi selfjég utolsó fennmaradt szakasza

Néhány éven belül széteshet az egyik legmasszívabb antarktiszi selfjég, a Larsen-B utolsó épségben fennmaradt nagy szakasza a NASA kutatói szerint, akik tanulmányukat az Earth and Planetary Science Letters című szakfolyóiratban publikálták. A selfjég a parti síkságról a tengerbe benyúló jégtömeg. Az Antarktiszon több tucat selfjég található, amelyek közül a legnagyobbnak a mérete Franciaország területével vetekszik.

Larsen selfjég

A kutatók légi felvételek és radarvizsgálatok alapján elemezték a nyugat-antarktiszi Graham-föld nyugati szélén lévő Larsen-B selfjég maradványainak állapotát. A körülbelül tízezer éve képződött jégtömeg 2002-ben gyakorlatilag 2 nap alatt esett szét, maradványai 1600 négyzetkilométeres területet borítanak be.

Larsen selfjég

Larsen selfjég

Mint Ala Khazendar, a tanulmány első szerzője elmondta, a selfjég határvonalán kialakult hasadék egyre szélesedik és a Larsen-B körülbelül öt év múlva “letörik”. Amennyiben ez megtörténik, felgyorsul a gleccserek mozgása az óceán felé, amelyet eddig a selfjég “fékezett meg”. A tengerbe beömlő hatalmas jégtömeg hozzájárul az óceánok vízszintemelkedéséhez. A vizsgálat azt is kimutatta, hogy a selfjég két fő gleccsere, a Leppard és a Flask vastagsága 20-22 méterrel csökkent, és zsugorodásuk üteme felgyorsult a Larsen-B 2002-es részleges összeomlása óta.

Larsen selfjég

MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!