Négy holttestet és 11 tonna szemetet hoztak le a Mount Everestről

Négy holttestet és 11 tonna szemetet hoztak le a Mount Everestről nepáli serpa hegyi vezetők az egy hónapon át zajló takarítás során. Dandu Radzs Ghimire, a turisztikai minisztérium vezetője elmondta, hogy a 12 serpából álló csoport a világ legmagasabb hegyének számos táborából több tucat oxigénpalackot, eldobott konzervdobozokat, köteleket és sátrakat gyűjtött össze.

“Az alaptáborban elkülönítve helyezték el a szemetet, csak az újrafeldolgozható hulladékot hozták vissza Katmanduba. A lehozott szemetet egy újrahasznosítással foglalkozó katmandui cég vette át” – tette hozzá.

Forrás: Wikimedia Commons/shrimpo1967/flickr  

A nepáli mászószezon idején a hegyi vezetők táborokat állítanak fel, ahová az alaptáborból viszik fel az ellátmányt. A törvény szerint minden mászónak legalább nyolc kilogramm hulladékot kell visszavinnie magával, a laza ellenőrzés miatt azonban ezt a szabályt nem tartják be maradéktalanul.

Forrás: Wikimedia Commons/Lloyd Smith

A Mount Everest 8848 méteres csúcsára eddig mintegy ötezren jutottak fel, több mint 300-an haltak meg a hegyen. Az idei tavaszi szezonban – sokak szerint a túlzsúfoltság miatt – 11-en vesztették életüket. A most lehozott holttesteket a főváros egyik kórházába vitték, törvényszéki orvosszakértő segítségét kérték az azonosításhoz.

A világ legmagasabb pontját és környékét a nagy tömeg, illetve a környezetszennyezés és a globális felmelegedés is veszélyezteti. John All, a Western Washington Egyetem professzora, aki társaival együtt heteken át kutatta a hó és a gleccserek állapotát a Mount Everest térségében, a hegyekből a nepáli fővárosba, Katmanduba visszatérve elmondta, hogy sok szennyezőanyagot találtak mélyen a hóba beleivódva, és meglepődtek a hó sötét színén, amikor felásták és átszitálták. A hó burkot képez a kis szennyrészecskék körül, „csapdába ejtve” és a mélyebb rétegekbe szállítva azokat.

Forrás: Pavel Novak/Wikimedia Commons

John All és csapata a Mount Everesten és a környező csúcsokon vizsgálta a hó tisztaságát, a hegyek lábánál pedig a növényeket elemezték. Az emelkedő hőmérséklet „nagyon gyorsan” megolvasztja a havat és a gleccsereket a Mount Everesten, a gleccserek „drámaian” húzódnak vissza a globális felmelegedés következtében. Mivel zsugorodnak, a jégmezők a jövőben egyre veszélyesebbek lesznek a hegymászók számára – fejtegette a kutató.

Forrás: ilkerender/flickr 

Az amerikai kutatócsoport meg akarta mászni az Everestet és testvércsúcsát, a 8516 méteres Lhocét, de az Everesten kialakult forgalmi torlódás miatt kénytelenek voltak változtatni a terveiken. Arról lemondtak, hogy feljussanak az Everest csúcsára, csak a két csúcs legmagasabban fekvő közös pontjáig, 8000 méterig jutottak fel, és az alacsonyabb testvércsúcsot mászták meg. Májusban ugyanis napokon át hegymászók százai álltak sorban, hogy feljussanak az Everest csúcsára, példátlan torlódást okozva a világ legmagasabb hegycsúcsán. John All szerint túl veszélyes lett volna hómintát gyűjteni a lassan mozgó tömegben.

A „világ tetején” gyűjtött adatokat az Egyesült Államokba visszatérve fogják elemezni, az eredményekről jelentést tesznek közzé. John All és társai hasonló kutatást végeztek 2009-ben is, és mint most elmondták, az elmúlt 10 év alatt „sok minden megváltozott a hegyekben”, és a gleccserek hosszú távú fennmaradását illetően „ökológiailag minden rossz irányba változott”.

Forrás: Wikimedia Commons/Iván Ernesto Gómez

Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!