Naponta 10.000 salátát termesztenek a világ legnagyobb beltéri farmján

Huszonötezer négyzetméteren tízezer fej salátát termelnek naponta a világ legnagyobb beltéri zöldségfarmjában, negyven százalékkal kevesebb energia és kilencvenkilenc százalékkal kevesebb vízhasználat mellett. A legfrissebb hírek szerint azonban itt nincs megállás. További fejlesztések mellett a japán gyár nemsokára talán megnyitja kapuit Hong Kongban, Mongóliában, Oroszországban és Kína egyes területein is.

Shigeharu Shimamura

A jelenlegi LED-es technika mellett a saláták két és félszer gyorsabban nőnek az átlagosnál Shigeharu Shimamura gyárában. A folyamat fejlesztése és a gyár helyének megválasztása egy természeti katasztrófáknak köszönhető. A japán beltéri farmot a 2011-es cunami és földrengés sújtotta területen hozták lére. A katasztrófa tönkretette a földeket, a gazdaságot és a jelenlegi épület üresen, kihasználatlanul maradt, azonban a beltéri farm mindennek új értelmet adott.

Az ötlet kivitelezője, Shimamura egy 1985-ös világkiállításon látogatást tett egy zöldséggyárba, majd úgy döntött, hogy egyetemistaként is a zöldségekkel fog foglalkozni. 2004-ben komolyabb tervekbe kezdett és elkezdte megtervezni gyárat, aminek a “Marai” nevet adta, ami japánul annyit tesz “jövő”.

„Jelenleg a folyamat csak félig automatizált, van néhány gép, de a termést kézzel szedik le. A jövőben szeretnék néhány robotot, ami elvégzi ezt a munkafolyamatot. Hiszem, hogy ezzel a technológiával szinte bármilyen növényt tudunk termeszteni és szeretném is, hogy így legyen.” – nyilatkozta Shimamura

A munkások tetőtől talpig védőruhába öltözve dolgoznak. A gyár belső része teljesen steril, így például nem kell kiadást fordítani a saláták megmosására. A zöldségeket semmi fertőzés vagy kosz nem éri. További előnyük az itt termelt salátáknak, hogy alacsony a kálium tartalmuk, így a vesebetegek is fogyaszthatják. A saláták ezért drágábbak is, mint a normál körülmények között termelt példányok, de a japánoknak még így is megéri.

A termesztés “szépsége” a sokoldalúságában rejlik. A környezet és a folyamat milyensége miatt szinte bárhol a világban működhet a gyár, így tökéletes lehetőség a nagyvárosoknak, ahol sem a hely, sem a klíma nem alkalmas a helyi termesztésre.

Shigeharu Shimamura

Shigeharu Shimamura

Shigeharu Shimamura

Shigeharu Shimamura

Shigeharu Shimamura

Shigeharu Shimamura


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!