A véltnél is nagyobb veszélyt jelenthet a Zika-vírus a magzatokra

Magzati halált, agyszövetpusztulást is okozhat a Zika-vírus – mutatta ki egy friss kutatás egy brazil eset vizsgálatával. Egy Zika-vírussal fertőzött anya halva született babájának esetét tanulmányozva azt állapították meg, hogy a kórokozó a korábban véltnél is nagyobb károkat okozhat a magzati szövetben. A PLoS Neglected Tropical Diseases szaklapban ismertetett kutatás szerint a halva született csecsemőnek hiányzott az agya, szövet helyett az üregeket folyadék töltötte ki. A vízfejűségen kívül a baba más testrészeiben is rendellenesen sok volt a víz. Eddig a rohamosan terjedő Zika-vírussal csak egy születési rendellenséget, a kóros kisfejűséget, vagyis a mikrokefáliát hozták összefüggésbe. Brazíliában a kórt 580 esetben azonosították, további 4100 esetet vizsgálnak.

zika

zika-virus-2

Az új kutatást Albert Ko, a Yale Egyetem trópusibetegség-szakértője és Antonio Raimundo de Almeida, a brazíliai Salvador Roberto Santos kórházának igazgatója vezette. Ko és brazil kollégái röviddel azután kezdték kutatni az egyiptomi csípőszúnyog terjesztette Zika-vírust, hogy 2015 elején nyilvánosságra kerültek a vírus okozta betegség első esetei Brazíliában. A kór tünetei: enyhe láz, kiütések és a szem pirosodása, nincs ellene védőoltás, sem gyógymód. A vírusfertőzöttek mintegy 80 százalékánál nem is lépnek fel tünetek.

kisfejuseg-6

A vizsgált esetben sem jelentkeztek a húszéves brazil nőnél a Zika-láz tünetei, terhessége első harmada normálisan zajlott. A mikrokefália lehetséges más okait – a HIV- és a hepatitisz C-vírust, a rubeolát és a toxoplazmózist – a tesztek kizárták. A 18. terhességi héten végzett rutinszerű ultrahangvizsgálaton a magzatot nagyon kis súlyúnak ítélték. A 30. hétre súlyos mikrokefália alakult ki, a 32. héten a magzat meghalt, ekkor az orvosok megindították a szülést. “Nem tudjuk bizonyítani, hogy a zikavírus okozta a magzat halálát, de az eset aggodalmat kelt” – állapította meg Ko.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!