Műanyag szemetet talált a Mariana-árokban a merülési rekordot felállító amerikai befektető

Műanyag szemetet talált az óceán mélyén az a texasi befektető, aki tengeralattjárójával merülési rekordot állított fel a csendes-óceáni Mariana-árokban. Victor Vescovo felfedező, nyugdíjas tengerésztiszt elmondta, hogy 10 ezer 927 méterre merült a világ legmélyebb árkába, ezzel az 1960-ban felállított merülési rekordot 15 méterrel haladta meg expedíciója.

Deepest dive to the Mariana Trench to date…

Közzétette: Marine Technology Society – 2019. május 13., hétfő

 

Eddig ismeretlen fajokat fedezett fel ott, ahol ember még nem járt. Egy alkalommal négy órát töltött az árok fenekén az élővilágot tanulmányozva: látott többek között hosszú lábú, hosszú csápú, rákszerű ízeltlábúakat és a tengeriuborkák közé tartozó, áttetsző testű “tengeri disznókat” (Scotoplanes) is.

Deep Planet: Mariana Trench

What’s life like at the bottom of #MarianaTrench, nearly 36,000 ft. below the surface? It’s almost alien.

This harsh environment is home to an array of unique creatures including Arrowtooth Eel, Grenadiers, Cusk Eel, Mariana Snailfish, and more…

The Five Deeps Expedition team also found plastic waste on the ocean floor.😔🌊 #DeepPlanet

Közzétette: Discovery – 2019. május 13., hétfő

 

A mélyben azonban mást is felfedezett: szögletes fém- vagy műanyag tárgyakat, egy műanyag zacskót és édességcsomagolást is. “Nagyon kiábrándító volt látni az embertől származó szemetet az óceán legmélyebb pontján” – hangoztatta egy interjúban.

A világ óceánjaiba eddig 100 millió tonnányi műanyag szemetet öntöttek az ENSZ becslései szerint, a tenger mélyén lakó óceáni emlősök beleiben is nagy mennyiségű mikroműanyagot találtak a tudósok. Vescovo azt reméli, felfedezése felhívja a figyelmet az óceánok szennyezettségére és arra készteti a kormányokat, hogy hozzanak szigorúbb szabályokat. “Az óceán nem egy óriási szemétgyűjtő medence, bár sokan annak nézik” – mondta.

A csapatával több merülést is végzett tengeralattjárója, a különlegesen nagy víznyomásra tervezett DSV Limiting Factor fedélzetén, kőzet- és biológiai mintákat gyűjtöttek.

Ez volt a harmadik merülés az árok, illetve a Föld legmélyebb pontja, a 11 ezer 34 méteres Challenger-mélység felé. Utoljára James Cameron kanadai filmes vállalkozott arra, 2012-ben 10 ezer 908 méteren járt. Az első látogatást az Egyesült Államok hadiflottája tette, ők 10 ezer 912 méterig hatoltak a mélybe.

A Five Deeps-projekt nevet viselő nagyszabású kutatás keretében Vescovo és csapat az óceánok legmélyebb pontjainak titkait igyekszik feltárni. A tervezett expedíciókból már csak a Jeges-tenger legmélyebb részének elérése van hátra, amire valószínűleg augusztusban kerül sor. A befektető ezt követően kutatóknak ajándékozza majd a külön erre a célra épített tengeralattjáróját.

Deepest dive in submarine finds garbage at bottom of Mariana Trench

The deepest dive ever made by a human inside a submarine found man-made garbage at the bottom of the Mariana Trench.

Közzétette: NBC News World – 2019. május 14., kedd


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!