Milyen motorolaj való az autómba?

A motorolaj szükséges időközönként történő cseréje nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a motor megfelelően működjön, és elkerülhetőek legyenek a későbbi, nagyobb kiadásokkal járó javítások. A www.autoalkatreszonline24.hu szerint elsőként a gépjármű kézikönyvét célszerű megnézni, hiszen abban biztosan találhatunk információkat arról, hogy adott típushoz milyen motorolaj javasolt. A legtöbbször többféle lehetőséget is kínál, így a választáskor egyéb szempontokat is célszerű figyelembe venni.

Forrás: https://pixabay.com/photos/nissan-car-automobile-auto-vehicle-885309/

A teljesítményszintre, vagyis az olaj minőségére fokozottan ajánlott ügyelni. Azok a fajták, amelyek kiváló oxidáció ellenállással rendelkeznek, a lerakódások és a kopás elleni védelem terén is jól teljesítenek, rendszerint kiváló minőséget képviselnek. Az úgynevezett SAE jelölés a viszkozitásra utal. A minőségi márkák rendszerint olyan fajtákat árulnak, melyek tulajdonképpen bármelyik motorhoz megfelelnek. Az azonban korántsem mindegy, hogy eltérő hőmérsékleti viszonyok esetén milyen folyási tulajdonságokkal rendelkezik az olaj. A napjainkban kapható legtöbb motorolaj többfokozatú, vagyis egyszerre felelnek meg a téli és a nyári hőmérsékleti elvárásoknak. A W jelölés a hidegindítási képességre utal, és arról is információhoz juthatunk, hogy milyen hőtűrési képességgel rendelkezik az adott típus.

Gyakran felmerülő kérdés, hogy keverhetőek-e a különféle gyártók motorolajai egymással. Alapvetően elmondható, hogy ha van rá mód, akkor ezt inkább mellőzzük. Ha azonban mégis szükségessé válik, akkor vegyíthetőek egymással a külön-külön gyártmányok. Azzal viszont érdemes tisztában lenni, hogy a keverés után eléggé kiszámíthatatlan lesz, hogy milyen adatok vonatkoznak majd az így használt motorolajra.

Fontos tudni, hogy minél fagytűrőbb egy olaj, annál hamarabb eléri a teljes kenőképességet. Célszerű tehát fagytűrőbb olajat választani annál, mint amit a tényleges időjárási viszonyok indokolnának. A mai kenőanyagok régebbi autókhoz is gond nélkül használhatóak, nem kell attól tartani, hogy a régi tömítések veszélybe kerülnének, ugyanis a motorolajok összetétele nem viselkedik ilyen téren agresszíven. A minden szempontból megfelelő motorolaj akár az online rendelés kényelmét kihasználva is beszerezhető, ráadásul webes felületen keresztül minden korábbinál szélesebb választékkal találhatjuk szembe magunkat. Érdemes megnézni az autó kézikönyvét, így már valamilyen képet kaphatunk a szükséges olajról.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!