Mi az a tisztatér, és milyen a megfelelő munkaruha?

A tisztatér fogalmának jelentése sokak számára homályos terület. Mi is ez az egész? Kicsit tisztázzuk ezt a kérdést a tisztánlátás érdekében. Igaz, ha cégünket választja, akkor a tisztatérrel összefüggő feladatokat nyugodtan ránk bízhatja!

Kezdjük egy kis definícióval!

A tisztatér, mint megnevezés olyan nagy tisztaságú tereket takar, amelyek esetében a szálló részecskeszennyezettséget, a légcserét, a mikrobiológiai szennyezettséget, hőmérsékletet, páratartalmat, belső nyomást meghatározott előírások és szabályozások mentén kontrollálják.

A tisztaterek feladata, hogy a technológiai folyamatok támogatásához szükséges mesterséges környezetet létrehozza. Az ipar számos területén alkalmaznak tisztatereket. A gyógyszeriparban, az autóiparban, az élelmiszeriparban, az űrtechnológiában, a mikroelektronikában, az orvosi eszköz gyártásban és a steril közegekben (kórházak, műtők, laborok, művese központok). Magyarul a felsorolás világosan rámutat arra, hogy egyre több szegmens érintett a kérdésben. Mindenhol, ahol fontos egyrészt a technológiai háttér maradéktalan biztosítása, másrészt ahol elengedhetetlen a végtermékek tisztaságának borítékolása, ami azt jelenti, hogy sem szálló részecskék sem mikrobiológiai szennyeződések nem érhetik az adott cég végtermékét.

Röviden és tömören ez az, amit definíció szintjén tudni érdemes. Ugyan maga a leírás száraznak, sőt nehezen értelmezhetőnek hathat, viszont a gyakorlati alkalmazása egyértelmű és logikus. A témához szorosan kapcsolódik a tisztatéri ruha kiválasztásának kérdése. Nem meglepő módon, hiszen az ideális ruhadarabok pusztán a milyenségükkel hozzájárulhatnak a tisztatér optimális paramétereinek fenntartásához, egyúttal a szabályozások betartásához.

Miről ismerhető fel az ideális tisztatéri munkaruha?

Arról, hogy több lényeges jellemvonást is egyesít. Praktikus. Ez ugye evidens, lévén ennek hiányában a hatékony munkavégzés gyakorlatilag megvalósíthatatlan. Esztétikus. Ez az a pont, amin sokan elcsodálkoznak, mert nem tűnik témába vágónak a stílusosságról beszélni, pedig nagyon is lényeges kritériumról van szó. Ha az egységes fellépés, egyúttal divatos kisugárzás borítékolható az az érintett vállalat márkaarculatát is építi. Márpedig ez egy olyan marketing eszköz, amivel érdemes élni. Pláne, hogy a dolgozóknak sem mellékes, hogy az általuk nap, mint nap hordott ruhaneműk stílusjegyei milyen fokú összhangot képviselnek. Végül, de korántsem utolsósorban szálleadás mentesek, azaz minden tisztasággal összefüggő előírásnak maradéktalanul megfelelnek. Ez kulcsfontosságú tényező, aminek a megvalósítása, a gyakorlatba átültetése saját kezűleg nem kifejezetten könnyen végrehajtható kihívás. Ellenben megfelelő delegálással rengeteg terhet tehet le a vállairól. Például ha cégünket bízza meg a ruhák intézésével, amibe beletartozik természetesen a beszerzés, mosás, sterilezés, csomagolás, a maximális ciklusszámot elért ruhák automatikus pótlása, kifogástalan, foltoktól mentes állapot garantálása, valamint a tárolás, szállítás, akkor rengeteg időt, energiát takaríthat meg. Miközben az ide vonatkozó szabályozásokhoz való igazodás sem okozhat fejfájást vagy bármiféle problémát.

Ilyen módon kapcsolódnak össze végül a tisztaterek és a tisztatéri munkaruhák. Ami pedig első pillantásra törvényekkel zsúfolt, nehezen megvalósítható előírás-halmaznak tűnik, arról a fentiek nyomán kiderülhet, hogy egyrészt jó célt szolgál, másrészt az ideális körülmények megteremtése – profi kézben könnyedén megtörténhet.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!