Megmenekülhetnek a hosszúszárnyú bálnák

Már nem fenyegeti kihalás a hosszúszárnyú, más néven púpos bálna legtöbb populációját – jelentette be az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal. Az amerikai környezetvédelmi hatóság ezért a világ 14 púposbálna-populációjának nagy többségét – kilencet – levette a veszélyeztetett fajok listájáról.

1Fotó: Wikipedia/Whit Welles

“A mai nap híre egy igazi ökológiai sikertörténet” – jelentette ki Eileen Sobeck, a NOAA halászati igazgatója.

A kellően megerősödött bálnapopulációk Afrika, Ausztrália és Dél-Amerika partjai közelében élnek. A még veszélyeztetett vagy fenyegetett populációk a Csendes-óceánon, Grönland és az Arab-félsziget közelében találhatók. A hosszúszárnyú bálnák gyakran a partok közelében tanyáznak, 40 tonnásra és 18 méteresre is megnőnek, és mivel időnként látványos ugrásokat hajtanak végre a tengeren, a bálnaleső turisták kedvencei.

pupos-balna-4Fotó: NOAA

A kihalás fenyegette fajok listájáról való levétel nem jelenti azt, hogy az amerikai halászok vadászhatnak a hatalmas tengeri emlősökre, csak azt, hogy a nemzetközi vizeken tartózkodó amerikai hajók szabadon zavarhatják őket a motorjuk keltette zajjal, és arra sem kell különösképpen ügyelniük, hogy véletlenül meg ne sebezzék vagy öljék őket.

pupos-balnaFotó: Wikipedia

A bálnák vadászatát 1966 óta tiltja nemzetközi egyezmény, a púpos bálnák 1970 óta szerepelnek az amerikai környezetvédelmi hatóságnak a kihalás fenyegette fajokról szóló listáján.

pupos-balna-5Fotó: Wikipedia/Gillfoto


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!