Meghalt a világ legidősebb pandája

A világ legidősebb, fogságban élő óriáspandája, Csia Csia 38 éves volt, amikor a gondozói, és az állatorvosok úgy döntöttek, hogy gyorsan romló egészségi állapota miatt elaltatják. A hongkongi Ocean Park állatkertjében élő panda 1978-ban született Szecsuan tartományban, a pandák őshazájában és 1999-ben került Hongkongba. Tavaly, 37 évesen lett hivatalosan is a világ legidősebb fogságban élő pandája. Csia Csia még egy különleges tortát is kapott, hogy így ünnepeljék a lenyűgöző kort megélt pandát.

Akkora a gondozói elmondták, hogy Csia Csia a korához képest egész aktív, bár már akkor is egyre többet aludt és bambuszból is egyre kevesebbet fogyasztott, helyette rostkiegészítőket kapott. Az is elhangzott, hogy az egészségével nem volt minden rendben, mivel szürkehályoggal küzdött és a vérnyomása is magasabb volt a normálisnál. A híres panda emberi mértékkel mérve már a százévesek klubjába tartozott. Az óriáspandák fogságban általában 25 évig, vadon pedig 15-20 évig élnek.

legidosebb-pandaFotó: Ocean Park

Csia Csia az utóbbi hetekben már alig evett, emiatt nagyon lefogyott. A végén annyira legyengült, hogy járni sem tudott, egész nap csak feküdt, alig volt ébren, enni és inni sem akart. Azon a napon, amikor elaltatták, már mozogni sem tudott. “A családunk része volt, nagyon fog hiányozni nekünk. Ő volt a fajtájának egyik nagykövete” – mondta az állat egyik gondozója.

pandaFotó: Wikipedia/LRT505


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!