Megdőlt a téli melegrekord Norvégiában

Januári melegrekordot mértek egy Sunndalsøra nevű kisvárosban Norvégia nyugati részén, ahol csütörtökön 19 Celsius-fokot mutatott a hőmérő a Norvég Meteorológiai Intézet szerint.

Scandinavia has broken its highest ever winter temperature record – 19.0 °C in Sunndalsøra, Norway is the highest…

Közzétette: Severe Weather Europe – 2020. január 2., csütörtök

 

A korábbi norvég januári melegrekordot 1989-ben jegyezték fel, akkor 17,9 Celsius fokot mértek Tafjord faluban. Sunndalsøra és Tafjord is a skandináv ország More og Romsdal megyéjében fekszik. Sunndalsørát magas hegyek veszik körül, népszerű vidék a bázisugrók számára.

Forrás: Wikimedia Commons/Carl S Bj

Martin Granerod, a meteorológiai intézet illetékese szerint a különösen enyhe időjárás a hegyek felől érkező meleg főnszélnek köszönhető. A következő napokra azonban heves vihart jósolnak, ami lehűlést hoz majd magával.

A large winter storm is heading toward Scandinavia, with parts of Norway expected to bear the brunt of the damage.

The…

Közzétette: NOAA Satellite and Information Service – 2020. január 2., csütörtök

 

A településhez egyébként más melegrekord is fűződik: 1998 decemberében 18,3 Celsius fokot mértek a városban, és a legmelegebb februári nap is ott volt 18,9 fokkal 1990-ben.

Norvégiában országszerte enyhe a tél. Ugyancsak a More og Romsdal megyei Andalsnesben egy rövid ideig 18,6 Celsius-fokig kúszott fel a hőmérő higanyszála, ezt a csúcsot döntötte meg néhány nap múlva a sunndalsørai 19 fokos meleg.

Cikkajánló: Édesvizet találtak a kutatók a Norvég-tenger mélyén

Christopher Michel/flickr 

Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!