Lefújta a japán bálnavadászhajók elleni idei tengeri hadjáratát a Sea Shepherd

Lefújta a japán bálnavadászhajók elleni idei tengeri hadjáratát a Sea Shepherd természetvédő szervezet, mert nem bírják tartani a lépést a távol-keleti ország katonai és gazdasági erejével. A szervezet több mint 12 éve harcol a Csendes-óceán déli részén folyó bálnavadászat ellen, és azt állítja, ez idő alatt bálnák ezreinek életét mentette meg és sikerrel hívta fel a világ figyelmét a vérontásra.

Paul Watson, a szervezet alapítója szerint az általában Ausztráliából induló hajóik idén nem szállnak tengerre, mert a vadászat akadályozásához immár más stratégiákra és taktikákra van szükség. A Sea Shepherd új terveken dolgozik.

Forrás: Wikimedia Commons/Saberwyn

“Rájöttünk, hogy Japán katonai eszközöket alkalmaz, a Sea Shepherd hajóinak mozgását valós időben figyeli műholdak segítségével. És ha tudják, hogy adott pillanatban hol vannak a hajóink, akkor nagyon könnyen elkerülnek minket. Nem tudjuk felvenni a versenyt katonai szintű technológiájukkal” – jelentette ki közleményében Watson. Hozzátette, idén először Tokió is tervezi, hogy felvonultatja katonai erőit a bálnavadászok védelmére.

Paul Watson közleményében az Egyesült Államok, Ausztrália és Új-Zéland szemére vetette, hogy nem nyújtanak elegendő segítséget, kiemelve Canberrát, amiért megakadályozza a Sea Shepherdöt a tőketeremtésben azáltal, hogy megtagadja a szervezettől a karitatív státuszt.

Forrás: Greenpeace

Japán korábban a bíróság előtt követelte, hogy a szervezet függessze fel a bálnavadászat elleni akcióját, állításuk szerint a Sea Shepherd aktivistái tönkreteszik hajóikat, festékkel és bűzbombával zaklatják a legénységet. Az aktivisták szerint viszont a bálnavadászok kábító gránátokat dobnak rájuk és igyekeznek megrongálni hajóikat. A japán halászati hatóságok közlése szerint tudomásul vették a Sea Shepherd közleményét. “Jelenleg azonban nem tudjuk, tényleg leállítják-e az akciót” – közölték.

Forrás: Brocken Inaglory/Wikimedia Commons
Forrás: Customs and Border Protection Service, Commonwealth of Australia

Az 1977-ben alapított Sea Shepherd hírességek és más magánszemélyek adományaiból működik. Egy 1986-os nemzetközi moratóriummal összhangban Japán formálisan felhagyott a kereskedelmi célú bálnavadászattal, de állítólagos tudományos kutatások örve alatt folytatja azt.

Sea Shepherd, MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!