Kutatók ölték meg a legöregebb élőlényt

A Föld legöregebb állata egy 507 éves sellőkagyló volt, de a tudósok véletlenül megölték, mikor a korát akarták megállapítani. A lénynek a Ming nevet adták és eredetileg 405 évesnek gondolták. A vizsgálatig mélyhűtőben tartották, mint a fiatalabb példányokat. Amikor azonban a Bangor Egyetem tudósai elővették, hogy megvizsgálják a kagyló elpusztult. A puhatestűt az Észak- Atlanti óceánban találták 2006-ban Izland partjainál és ő volt a legöregebb állat, mellyel az ember találkozott.

kagylo

1499-ben született és nevét az akkor uralkodó kínai Ming dinasztiáról nevezték el. Eddig a kutatók azt hitték, hogy ez idő tájt jött a világra, de később rájöttek, hogy hét évvel Amerika felfedezése után. A víz mélyén feküdve élte túl az angol polgárháborút, felvilágosodást, az ipari forradalmat és a két világháborút is

A kagylók minden nyáron egy újabb évgyűrűt növesztenek a héjukra, amikor a víz hőmérséklete melegebb és a táplálék is sok. Ha egy kagylót kettényitunk, a héj belső felén lehet megszámolni az évgyűrűket, mint a fáknál. Az évgyűrűk a héj külső felén vannak, de mivel itt sérülékenyebbek a tudósok a héj belső felét szokták vizsgálni. Ming a Guinness rekordok könyvébe is bekerült. A tudósok szerint azonban nem a kora számít, hanem, hogy milyen információkat olvashatnak le a héját tanulmányozva. Az adatok megmutatják majd a több száz évvel ezelőtti tengerek hőmérsékletét és szintjét.

Forrás:TeleGraph

Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!