Különleges katonai alakulatok

Az elitek elitjei, a legjobbak legjobbjai – szinte kivétel nélkül mindenki így vélekedik a különleges katonai alakulatokról. A honvedelem.hu összeállításából most nyolcat ismerhetünk meg szigorúan szubjektív szempontok szerint a számtalan különleges alakulat közül.

alakulatok2

Specnaz

Félelmetes hírneve van, és egyfajta megfoghatatlan misztikum lengi körül a Specnaz (illetve Spetznaz) néven emlegetett orosz kommandót. Maga a szó egyébként egy gyűjtőfogalom, jelentése: különleges erők. Az eredeti Specnaz a GRU, azaz az orosz katonai hírszerző szolgálat keretében jött létre 1957. augusztus 29-én. Akkor még minden katonai körzetnek és flottának volt egy-egy Specnaz-egysége. 24 évvel később a KGB akkori feje, Jurij Andropov az eredeti, katonai feladatokra létrehozott Specnazból alakította meg az első terrorelhárító egységet, aztán az 1990-es években újabb speciális különítmények alakultak. Természetesen megmaradt az eredeti, katonai „szemléletű” Specnaz-alakulat is, amely a mai napig a GRU felügyelete mellett végzi munkáját. Ezeket az egységeket számos fegyveres konfliktusban bevetették már, például Afganisztánban vagy Csecsenföldön.

Specnaz

SAS

Special Air Service, azaz SAS – így hívják a Brit Királyi Haderő különleges légi szolgálatát, amely egyértelműen a legjobb különleges alakulatainak sorába tartozik. A különleges légi szolgálat létrehozásának ötlete 1941-ben, az észak-afrikai fronton pattant ki egy 24 éves skót hadnagy, David Stirling agyából. A fiatal tiszt azt látta, hogy a különleges kommandós egységek hiába rendelkeznek kitűnően képzett emberanyaggal, a logisztikai és vezetési problémák miatt mégsem elég hatékonyak. Úgy gondolta, saját ellátóbázissal és járművekkel rendelkező kisebb egységek hathatósabban tudnának harcolni a németek ellen. Az ötlet elnyerte az Afrikában állomásozó nemzetközösségi csapatok főparancsnokának támogatását, és Stirling engedélyt kapott egy 65 fős egység megalakítására. Az SAS azóta számtalan akcióban vett részt. Jelenleg három ezredből áll, ezredenként négy, 60-60 katonával rendelkező századdal.

Special Air Service

US Rangers

A US Rangers az Amerikai Egyesült Államok hadseregének elit gyalogosegysége. A Ranger megnevezést csak azok viselhetik, akik sikeresen elvégzik a Ranger-iskolát. A megnevezést a 17. századtól használják; Ranger-alakulatok harcoltak a franciák elleni és az indián háborúkban, a függetlenségi háborúban és az amerikai polgárháborúban is. A mai fogalmak szerinti első Ranger-alakulat létrehozására 1942-ben került sor: Lucian Truscott ezredes azzal az ötlettel kereste meg az amerikai hadsereg főparancsnokságát, hogy az akkor már évek óta létező brit ejtőernyős-kommandó mintájára az amerikai hadseregben is létre kellene hozni egy speciális, kis létszámú, ámde ütős egységet. A még abban az évben megalakult 1. Ranger-zászlóalj a tűzkeresztségen 1943 tavaszán, Észak-Afrikában esett át. Bár a második világháború végén feloszlatták az összes Ranger-alakulatot, rövid időn belül bebizonyosodott, hogy ez rossz ötlet volt. Az újjászervezés már 1950-ben, a koreai háború idején megtörtént. A Rangerek azóta is ott voltak minden olyan fegyveres konfliktusban, amelyben az Amerikai Egyesült Államok is érintett volt.

US Rangers

Delta Force

Az Amerikai Egyesült Államok rendelkezik ezzel az igazán speciális egységgel, amely a világ bármely pontján képes odacsapni a „rossz embereknek”. A Delta Force – vagyis teljes nevén az Amerikai Egyesült Államok Hadserege Különleges Erőinek 1. számú Műveleti Osztaga (First Special Forces Operational Detachment Delta) – 1977-ben alakult meg, az egység megálmodója a különleges erők egyik ezredese, Charles Beckwith volt. A főtiszt a brit SAS mintájára szerette volna létrehozni az amerikaiak saját, speciális terrorelhárító alakulatát, ám a kezdeményezést sokáig nem nézték jó szemmel a Pentagonban. Aztán az 1972-es müncheni olimpiai és az 1976-os entebbei események meggyőzték az amerikai hadügyet is arról, hogy szükséges a különleges képességekkel rendelkező alakulat létrehozása. Az új alakulathoz kezdetben nagyon kevesen jelentkeztek – 1979 végére a létszáma még nem érte el a 100 főt. A Delta Force-os fiúk első bevetése a teheráni amerikai nagykövetségen túszul ejtettek kiszabadítása lett volna, ám a kommandót szállító helikopter üzemanyag-utántöltés közben összeütközött egy szállító repülőgéppel. Természetesen számos sikeres akciót is maga mögött tudhat a Delta Force, ezekről azonban kevés információ került napvilágra. Annyit azonban tudni lehet, hogy 1983-ban ott voltak Grenadában, 1989-ben Panamában, mindkét iraki háborúban, a délszláv konfliktusban és természetesen Afganisztánban is.

Delta Force

Navy SEALs

Egy újabb amerikai speciális egység, amely elsősorban attól vált közismertté, hogy katonái 2011. május 1-jén likvidálták az „első számú közellenség”-nek nyilvánított Oszama bin Ladent. Az amerikai haditengerészet különleges műveleti alakulata, a SEALs már a nevében is jelzi, hogy az itt szolgáló katonák a tengeren (SEa), a levegőben (Air) és a szárazföldön (Land) egyaránt bevethetők. Másrészt a seal angol szó magyarul fókát jelent, ami viszont a haditengerészek megnevezése a szlengben. Az egység elődjének a második világháborúban létrehozott víz alatti rombolócsapatok (underwater demolition team) számítanak. A világháborút követően hosszú éveket kellett várni a SEALs-csapatok megalakítására, ezt csak az 1960-as évek elején rendelte el az akkori elnök, J. F. Kennedy. A haditengerészet különleges erői 1965-ben már harcoltak Vietnamban, és azóta is részt vettek számtalan (titkos) akcióban.

Navy SEALs

A francia idegenlégió

Légion étrangère – így hívják franciául a hadsereg elit katonai alakulatát, az idegenlégiót, amit 1831-ben alapítottak meg a Franciaországban tartózkodó külföldi önkéntesek számára, mivel az 1830. júliusi forradalom után külföldieket már tilos volt a francia hadseregbe sorozni. Az idegenlégió a 19. században részt vett a Franciaországot érintő összes háborúban, emellett pedig jelentős szerepet játszott a francia gyarmatbirodalom terjeszkedésének és védelmének segítésében is. A 20. század fegyveres konfliktusaiból sem hiányoztak a légió katonái: harcoltak a két világháborúban, Algériában és Indokínában is. Az alakulat sikerét – a katonai szakértelmen kívül – az „esprit de corps”-nak, azaz a csapatszellemnek köszönheti, ennek segítségével egy csapattá tudják kovácsolni a különböző országokból érkező, sokféle kultúrával rendelkező férfiakat.

Francia idegenlégió

A dél-koreai 707-esek

Az ázsiai kontinens egyik legkeményebb különleges katonai alakulata a dél-koreai hadsereg 707-es hadrendi számú, különleges rendeltetésű zászlóalja. A jellegzetes fekete sapkát viselő dél-koreai kommandósok alakulatát 1981-ben hozták létre azzal a nem is titkolt céllal, hogy majd ők biztosítják az 1988-as szöuli nyári olimpiai játékokat. A különleges alakulat felkészítését természetesen az amerikaiak vállalták magukra, de a kiképzést a brit SAS, illetve a szingapúri és a hongkongi rendőrség speciális alakulatai is segítették. A különleges egység létszáma jelenleg megközelíti a 400 főt; a teameket úgy válogatták össze, hogy valamennyi a lehető leghosszabb ideig tudjon önállóan működni. A 707-esek valamennyi tagja kitűnő ejtőernyős és búvár, illetve jártas egy vagy több harcművészeti ágban is.

dél-koreai 707-esek

A kolumbiai UFEAU

A dél-amerikai kontinens egyik legismertebb különleges katonai alakulata a kolumbiai Különleges Városi Akcióegység (Unidad de Fuerzas Especiales Accione Urbana – UFEAU), amelyet elsősorban az ország városaiban tapasztalatható bűnözési hullám csökkentése érdekében hoztak létre 2005-ben. Érdekesség, hogy az országok nagy részében törvény vagy éppen maga az alkotmány tiltja a hadsereg belföldön történő bevetését, Kolumbiában azonban éppen ez volt a fő cél. Igaz, ismerve az ország belbiztonsági helyzetét – Kolumbiát a világ egyik legveszélyesebb országának tartják, ahol a kormányellenes felkelők, valamint a kokainbárók elleni harc mondhatni mindennapos – ezen egyáltalán nem kell csodálkozni. Az UFEAU legfontosabb feladata a nagyvárosi környezetben elkövetett terrorcselekmények következményeinek felszámolása, valamint az emberrablások és a túszejtések minél hamarabbi megoldása.

A kolumbiai UFEAU

Forrás: Honvédelem

Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!