“Közösségi hálóként” használják ürülékkupacaikat az orrszarvúk

Az orrszarvúk ürülékükben jelzik nemüket, korukat és párzásra való hajlandóságukat – derítették ki dél-afrikai és német kutatók, akik szerint az orrszarvúk így ürülékkupacaikat egyenesen “közösségi hálóként” használhatják. Régóta köztudott, hogy az állatok vizelete kommunikációra is szolgál, de az ürülék szerepe eddig kevésbé volt ismert.

orrszarvu-3Fotó: Wikipedia/Komencanto

Három dél-afrikai és német kutató a Dél-Afrikai Köztársaságban lévő KwaZulu-Natal tartományban elterülő Hluhluwe-Imfolozi természetvédelmi parkban gyűjtötte be szélesszájú orrszarvúk ürülékét, és laboratóriumban vizsgálta azok szagát. Ezeket a szagokat azután laboratóriumban előállították, majd a szintetikus illatokat szétszórták a nemzeti parkban, hogy friss ürülék létét jelezzék az állatoknak. Amikor a szag egy betolakodó bikát jelzett, a térségben élő hímek gyakran tértek vissza az ürülékkupachoz, hogy megfigyelhessék esetleges konkurenciájuk mozgását. Amikor nőstény szagát érezték, a hímek leragadtak az adott kupacnál, hogy a párzásra való hajlandóság jeleit keressék. A kutatók szerint ez az eredmény azt jelzi, hogy az ürülék illatai “fontos információt” adnak át, köztük az állat korát, nemét, és a nőstények esetében a párzásra való hajlandóságot.

orrszarvu-5Fotó: Wikipedia/Wj32

orrszarvu-2Fotó: Wikipedia/Wj32

“Ez egy fontos lépés annak megértésében, hogy miért használ számos emlős közös helyet székelésre” – írták a kutatók a Proceedings of the Royal Society B. című tudományos folyóiratban megjelent tanulmányukban. “Valószínű, hogy ezeket a közös helyeket ugyanolyan módon használják, mint ahogy mi használjuk a közösségi hálót, azaz kiolvassák belőle a többi állat üzenetét, illetve posztolják sajátjaikat” – tették hozzá.

A szélesszájú orrszavú a második legnagyobb szárazföldi emlős az elefánt után. Fűvel táplálkozik, rövidlátó, és erősen támaszkodik a szagokra, hogy környezetéről információkhoz jusson.

orrszarvu-4Fotó: Wikipedia/ryan harvey

MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!