Kozmikus tűzgyűrűt fedezett fel egy nemzetközi kutatócsoport

Különleges galaxis nyomára bukkant egy nemzetközi kutatócsoport: a “kozmikus tűzgyűrűként” emlegetett felfedezés segíthet többet megtudni a galaxisok struktúrájáról és kialakulásukról. A rendkívül ritka típusú galaxis tömege a Tejútrendszeréhez hasonlatos, alakja azonban fánkra hasonlít, közepén egy hatalmas lyukkal – áll ASTRO 3D nevet viselő nemzetközi kutatócsoport közleményében. A galaxis, mely 10,8 milliárd fényévnyi távolságra van a Naprendszertől, az R5519 nevet kapta. A középpontjában lévő lyuk átmérője kétmilliárdszor nagyobb, mint a Föld és a Nap távolsága.

A gyűrűs galaxis már 11 milliárd éves (Forrás: ASTRO 3D)

“Ötven százalékkal nagyobb sebességgel állítja elő a csillagokat, mint a Tejútrendszer. Ennek a tevékenységnek a nagy része a gyűrűben történik, szóval ez valóban egy tűzgyűrű” – mondta a kutatást vezető Tiantian Yuan, a kutatócsoport tagja. Yuan és a világ számos pontján dolgozó kollégái spektroszkópikus adatokat használtak galaxisok azonosítására. A bizonyítékok szerint ez lehet a korai univerzumban megismert első, úgynevezett ütközési gyűrűs galaxis. Az ilyen galaxisok azt követően jönnek létre, hogy összeütköztek egy másik galaxissal.

A kutatás segíthet a csillagászoknak megérteni, hogyan formálódott a Tejútrendszer – mondta Kenneth Freeman társszerző, az Ausztrál Nemzeti Egyetem tudósa. A szakértő kifejtette: ahhoz, hogy ütközési gyűrűs galaxis alakuljon ki két galaxis összeütközéséből, az egyiküknél a kollízió előtt léteznie kell egy vékony anyaglemeznek. A spirális galaxisok mind rendelkeznek ilyen vékony lemezzel. A Tejútrendszernek is van: galaxisunké mintegy kilencmilliárd éve kezdett el kialakulni, a most megismert gyűrűs galaxis viszont már 11 milliárd éves. “Felfedezésünk arra utal, hogy a spirális galaxisokban a lemez létrejötte jóval több időt vesz igénybe, mint azt eddig véltük” – mondta Freeman. A szakértők felfedezésüket a Nature Astronomy című szaklapban mutatták be.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!