Közel 30 kilogramm műanyaghulladékot találtak egy partra vetődött bálna gyomrában

Műanyagszeméttel volt tele egy Spanyolországnál partra vetődött bálna gyomra. A 10 méter hosszú, 6 tonnás nagy ámbráscet tetemét február végén mosta partra a víz az ország déli részén fekvő Murciánál. Az elpusztult tengeri óriást a szakemberek megvizsgálták és a közelmúltban befejezett boncolás felfedte, hogy gyomra csordultig volt műanyaghulladékkal. Az fiatal hím gyomrában flakonok, szatyrok, kötelek, halászhálók és zacskók voltak, összesen több mint 29 kilogramm.

Az El Valle Természetvédő Központ közlése szerint az ámbráscet hashártyagyulladásban pusztult el, ezt általában gombák vagy baktériumok idézik elő, ám ez esetben minden valószínűség szerint a lenyelt műanyag váltotta ki a gyulladást, ami végül a halálához vezetett.

Az utóbbi években egyre gyakrabban számolnak be hasonló esetekről a szakemberek, ami nem meglepő, hiszen jelenleg évente több mint 8 millió tonna műanyaghulladék kerül a világ óceánjaiba. Az ENSZ illetékes szervezete az egész bolygót érintő problémának nevezte a jelenséget, tekintve, hogy a műanyagtermelés várhatóan világszerte tovább növekszik a jövőben. A szennyezés már a világ távoli pontjain is megjelent. 2025-re az óceánokban úszó műanyag mennyisége megháromszorozódhat, s változtatások nélkül 2050-re több szemét lesz a tengerekben, mint hal.

Hasonló, nagy visszhangot kiváltó eset Norvégiában történt legutóbb, akkor harminc műanyag zacskót és nagy mennyiségű mikroméretű műanyagot találtak egy cet gyomrában. A szenvedő állatot a Bergentől északra lévő Sotra-szigetnél lőtték ki, mert többször is a szárazföld irányába úszott, hogy partra vesse magát. Mivel a Cuvier-féle csőröscetek szinte sohasem fordulnak elő az északi vizekben, a több mint két tonnás tetemet felnyitották a bergeni Természettudományi Múzeumban.

“A gyomor műanyag zacskókkal, valamint dán és angol feliratú csomagolással volt tele. A cet zsírrétege nagyon vékony, bélrendszere szinte teljesen üres volt. Ez annak jele, hogy az emlős éhezett. A műanyag valószínűleg egyfajta dugót képezett a gyomorban” – mondta el akkor Terje Lislevand zoológus. A szakértő feltételezése szerint az állat nagyon szenvedett, ezért próbált meg partra vetődni. A gyomrában talált hatalmas mennyiségű műanyaghulladékot közszemlére tették egy kiállításon a Bergeni Egyetemi Múzeumban, hogy felhívják a figyelmet erre az egyre nagyobb veszélyt jelentő problémára.

Cikkajánló: Egy bálna gyomrában talált műanyaghulladékokat állítottak ki Norvégiában


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!