Költözik a világ legnagyobb dinoszaurusza

A világ legnagyobb dinoszaurusza költözik a chicagói Field Természettudományi Múzeumba: a Patagotitan mayorum gipszcsontváza az intézmény megalapításának 125. évfordulója alkalmából foglalja majd el 2018-ban a múzeum főcsarnokát, ahol egyelőre még a Sue névre keresztelt híres T. rex-csontváz áll. A Patagotitan mayorum körülbelül 100 millió évvel ezelőtt élt a mai Argentína déli részén, Patagóniában. Az őshüllő a nevét arról a területről kapta, ahol 2013-ban egy földműves a gigászi lény csontmaradványaira bukkant. A növényevő Patagotitan mayorum csaknem 76 tonnát nyomott, hossza 37 méter, magassága majdnem 6 méter lehetett.

Forrás: J. Farfaglia

A New York-i Természettudományi Múzeum 2016 januárjában a világ legnagyobb rekonstruált dinoszaurusz-csontvázaként ünnepelte a leletek alapján készült öntvényt, amelynek modellje akkor még nem kapott rendszertani nevet. A tudósok nemrég készítették el a faj tudományos leírását és nevet is adtak neki. Tanulmányukat augusztus elején közölték az amerikai tudományos akadémia lapjában (PNAS). A kutatók szerint a legendás T. rex és a többi ősi ragadozó törpének néz ki a Patagotitan mayorum mellett.

Forrás: American Museum of Natural History

A chicagói Field Múzeum számára készülő, 37,2 méter hosszú gipszcsontváz egy helyi milliárdos, Kenneth Griffin ajándéka az intézménynek. A 16,5 millió dolláros ajándék a valaha felajánlott egyik legnagyobb magánadomány, amelyet chicagói múzeum kapott. Hilary Hansen, a múzeum munkatársa szerint a gigászi teremtmény tökéletesen fog mutatni a Stanley Field csarnokban. “Az óriási, lenyűgöző tér méltó otthona lesz a világ legnagyobb dinoszauruszának” – tette hozzá.

A múzeum szerint a város szeretett Tyrannosaurus rex-fosszíliáját, Sue-t 2018 februárjában szerelik szét és némi tudományos kiegészítést követően saját termet kap az intézmény második emeletén. A fosszília arról a nőről kapta a nevét, aki 1990-ben felfedezte a maradványokat Dél-Dakotában. A maga 12,3 méteres hosszával Sue a világ legnagyobb és legteljesebb T. rex-csontváza. A múzeum 8,4 millió dollárért vásárolt meg a fosszíliát egy 1997-es aukción és három évvel később állította ki főcsarnokában.

Forrás: flickr/Connie


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!