Kihalás szélén állnak a nagymacskák!

Akár egy emberöltő alatt kipusztulhatnak a nagymacskák, ha nem teszünk hatékony lépéseket a védelmükben! Az elmúlt ötven ében Afrikában az oroszlánok egyedszáma 90%-kal csökkent, napjainkban több tigris él fogságban, mint a természetben, a gepárdok pedig már eredeti élőhelyük 75%-áról kipusztultak.

Nagymacskák
Fotó: National Geographic Channel

A National Geographic tudósai megdöbbentő adatokat tárnak elénk a kihalás szélén álló nagymacskákkal kapcsolatban. Napjainkban ugyanis nagyságrendileg csak 3000 tigris, 7500 hóleopárd, 10.000 gepárd, 10.000 jaguár és 30.000 oroszlán él szabadon a Földön, és számuk évről évre csökken. A folyamatos orvvadászat következtében 1930 óta a tigrisek három alfaja teljesen kipusztult, és ha ez a tendencia folytatódik, akkor akár egy generáció alatt kihalhatnak a nagymacskák, ami a bolygó ökológiai egyensúlyának felborulását okozhatja.

Nagymacskák
Fotó: National Geographic Channel

Nagymacskák
Fotó: National Geographic Channel

“Nincs több késlekedni való időnk a nagymacskákkal kapcsolatban” – mondja a természetfilmjeivel és állatvédő tevékenységével világhírnevet szerzett Dereck Joubert. “Olyan ütemben csökken az egyedszámuk, hogy amennyiben nem cselekszünk azonnal, világszerte a kihalás szélére kerülnek. Meg kell fordítanunk a folyamatokat, most!”

Nagymacskák
Fotó: National Geographic Channel

A National Geographic Society fontosnak tartja, hogy felhívja a figyelmet a problémára. A „Big Cats Initiative” elnevezésű, a nagymacskák megmentésére indított természetvédelmi programhoz az interneten bárki csatlakozhat és segítheti, támogathatja a kezdeményezést. A programhoz kacsolódóan pedig a NatGeo Wild csatorna kiemelten foglalkozik a nagymacskák bemutatásával, és idén is világszerte elindítja „Nagymacskák hete” elnevezésű műsorsorozatát, hogy felhívja a figyelmet az állatvilág csodálatos, ám szörnyű helyzetben lévő szárazföldi ragadozóira.

Nagymacskák
Fotó: National Geographic Channel

A „Nagymacskák hete” műsorfolyam február 2-án a Versenyfutás a gepárdokkal című filmmel veszi kezdetét a NatGeo Wildon, és február 8-ig tart. Az adott héten több lenyűgöző természetfilm premier várja a nézőket, köztük Az oroszlán-suttogó, melyben Kevin Richardson zoológus különleges történetét ismerhetik meg, aki évek óta oroszlánokkal körülvéve él, és barátságot ápol a veszélyes ragadozókkal.

Nagymacskák
Fotó: National Geographic Channel

10 érdekes tény a nagymacskákról:

1. A tigrisek csíkjai -akárcsak az emberi ujjlenyomat- minden példánynál teljesen egyediek.
2. A szibériai tigris a legnagyobb nagymacska a Földön.
3. A nagymacskák látása hatszor olyan éles, mint az emberé.
4. A gepárdok 3 másodperc alatt gyorsulnak fel 100 km/h sebességre. Erre rajtuk kívül csak a leggyorsabb sportautók képesek.
5. Csak a nagymacskák képesek bömbölni, amit különlegesen alakult gégefőjük és rugalmas nyelvcsontjaik tesznek lehetővé.

Nagymacskák
Fotó: National Geographic Channel

6. Az oroszlánok gyakran napokig nem esznek, de egy étkezés során akár egy 200 kilós állatot is képesek elfogyasztani.
7. A gepárdok hosszú, izmos farka olyan, mint egy „kormánylapát”; azzal irányítják magukat, amikor nagy sebbeségel üldözik áldozatukat.
8. A nagymacskák közül kizárólag az oroszlánok élnek falkában.
9. A hím oroszlán sörényének színe az állat korát és egészségi állapotát is jelzi. Az idősebb és egészségesebb példányoké jóval sötétebb.
10. A ködfoltos párduc a legkisebb nagymacska, szemfoguk azonban legalább olyan nagy, mint a tigrisé.

További információk és érdekességek a NatGeo weboldalán: National Geographic Channel


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!