Kidőlt az alagútjáról híressé vált mamutfenyő Kaliforniában

A napokon át tartó, heves esőzések hatására kidőlt Kalifornia ikonikus fája, a matuzsálem korú Pioneer Cabin Tree, mely hosszú időn át a turisták kedvenc látványossága volt a Calaveras Big Trees State Parkban.

pioneer-9

A Pioneer Cabin Tree egy több mint 1000 éves óriás mamutfenyő volt. Az Egyesült Államok leghíresebb fáinak egyikét évente több ezer látogató kereste fel. A mamutfenyő már évek óta gyengélkedett, egyre kevésbé tudta táplálékkal ellátni a felsőbb ágakat a belevájt alagút miatt, és végül elmúlt évtizedek leghevesebb vihara kidöntötte a hatalmas fát.

Az óriás mamutfenyőt egyébként a Föld legnagyobb tömegű élőlényének tartják, bár rokona, az örökzöld mamutfenyő magasabbra nő, az óriás mamutfenyő törzse jóval vastagabb. A legöregebb, ismert példány 3200 éves; törzsének átmérője 8,85 méter, magassága 93,6 méter, becsült tömege mintegy 1000 tonna.

pioneer-7

pioneer-5

Az 1880-as években egy szálloda tulajdonosa vágatott átjárót a kaliforniai fába, hogy még több turistát csábítsanak a környékre. Azért erre a fára esett a választás, mert egy korábbi erdőtűz miatt már volt egy üreg a törzsében. A Pioneer Cabin Tree átjárója a Yosemite Nemzeti Parkban található Wawona Tree mintájára készült el. Korábban autókat is átengedtek alatta, de egy ideje már csak túrázók sétálhattak át az átjárón.

pioneer-3

pioneer-8

pioneer-6

pioneer-2


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!