Kiderült, honnan származik a hobbit

Az indonéziai Flores-szigeten 2003-ban talált emberféle, a Homo floresiensis, közkeletű nevén a hobbit csontjainak eddigi legalaposabb tanulmányozása alapján ausztrál kutatók úgy vélik, legvalószínűbb, hogy az emberféle afrikai ősöktől származik és nem a Homo erectustól (felegyenesedett ember), ahogy azt korábban feltételezték. Az Ausztrál Nemzeti Egyetem tudósai szerint a hobbit minden valószínűség szerint a Homo habilis – előember – faj “testvére”, amelynek legkorábbi, 1,75 millió éve élt maradványaira Afrikában bukkantak antropológusok.

Az indonéziai Flores-szigeten, a Liang Bua barlangban fedezték fel a Homo floresiensis (Forrás: Wikipedia/Rosino)

Korábbi elmélet szerint a Homo floresiensis a jóval nagyobb testalkatú Homo erectustól származik, amelynek maradványait a kutatók megtalálták az indonéziai Jáva szigetén. Az egyetem által ismertetett tanulmányukban a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy nincs bizonyíték ezen elmélet alátámasztására.

Forrás: Katrina Kenny/South Australian Museum

Debbie Argue, az egyetem régészeti és antropológiai tanszékének kutatója, a tanulmány vezető szerzője közölte, eredményeik segítenek lezárni a vitát, amely a hobbit maradványainak 2003-as megtalálása óta folyik. “Az elemzések azt mutatják, hogy az emberi fejlődés fáján, a Homo floresiensis valószínűleg a Homo habilis testvére volt, ami azt jelenti, hogy a kettőnek közös őse volt” – idézte Argue-t az EurekAlert tudományos hírportál. “Lehetséges, hogy a Homo floresiensis Afrikából származik és onnan vándorolt el, vagy a közös ős vándorolt el Afrikából és fejlődött valahol Homo floresiensissé” – magyarázta. A hobbitok Flores szigetén éltek mintegy 54 ezer évvel ezelőtt.

Forrás: Stuart Hay/Australian National University

Az ausztrál szakemberek korábbi kutatásaikban főként a koponya és az alsó állkapocs vizsgálatára összpontosítottak. Legújabb elemzéseikben a koponya, az állkapcsok, a fogak, a kéz, a láb és a váll 133 pontját vizsgálták.

Egyetlen adat sem támasztja alá, hogy a Homo floresiensis a Homo erectustól származik. Számos jellegzetesség, mint az állkapocs struktúrája azt támasztja alá, hogy a hobbit jóval primitívebb volt a felegyenesedett embernél – mondta Argue. Az elemzések alátámaszthatják azt az elméletet, hogy a hobbit jóval korábbi időből, több mint 1,75 millió évvel ezelőtti őstől származik – tette hozzá. Ha ez igaz, akkor a hobbit a legkorábbi Homo habilis előtt jelent meg.

A Homo Floresiensis LB1 példányának csontváza kiállítva (Forrás: Wikipedia/Flickr/Ray)
Forrás: Wikipedia/flickr/Ryan Somma 

Mike Flinders professzor statisztikai modellezéssel is elemezte a kapott adatokat. “Amikor elvégeztük az elemzést, az világosan alátámasztotta a felegyenesedett emberrel való kapcsolatot. A H. floresiensis az emberi evolúció fáján egy nagyon primitív helyet foglal el. 99 százalék, hogy nem a Homo erectussal áll rokonságban és majdnem 100 százalékban biztosak lehetünk abban, hogy a hobbit nem egy deformálódott Homo sapiens” – mondta a professzor.

Forrás: Katrina Kenny/South Australian Museum

EurekAlert, Australian National University, MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!