Két részre szakadt és várhatóan tovább töredezik a dél-patagóniai jégmező

Két részre szakadt és várhatóan tovább töredezik a Chile és Argentína között 12 ezer négyzetkilométeren elterülő dél-patagóniai jégmező a klímaváltozás miatt – figyelmeztetnek chilei kutatók, akik márciusban látogattak el a térségbe.

Forrás: NASA Earth Observatory/Jesse Allen, Landsat, U.S. Geological Survey
Forrás: Justraveling.com

Gino Casassa, a dél-amerikai ország egyik legjelentősebb vízszolgáltatója, a DGA hó- és gleccserrészlegének vezetője szerint az Andok dél-chilei és argentínai részén az emelkedő hőmérséklet miatt kevesebb a régió gleccsereinek “feltöltésére” szolgáló hó és jég. A törés a jégvisszahúzódás során következett be, magyarázta Casassa.

Forrás: NASA Earth Observatory/Wikimedia Commons

A fő gleccserről letört darab viszonylag kicsi, mindössze 208 négyzetkilométeres, ám a szakember szerint ez csupán a kezdet lehet. Hozzátette, hogy a jégmező most még csak két részre szakadt, de dél felé haladva nagy valószínűséggel további feltöredezéseket fognak találni.

Forrás: Directorate-General of Water/Chilean Public Works Ministry

 

Idén már két méretes jéghegy is levált a patagóniai Torres del Paine Nemzeti Parkban található Grey-gleccserről, és a kutatók szerint könnyen lehet, hogy a jelenség rendszeressé válik a térségben.

Two icebergs break off glacier in Patagonia

Two new icebergs broke off the Grey Glacier in Chile’s Patagonia in recent weeks, as scientists’ fear that the frequency of these ruptures is increasing. https://abcn.ws/2EYSf7W

Közzétette: ABC News – 2019. március 12., kedd


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!