Két magyar szakember is díjat nyert mikrobákból alkotott festményével

Két magyar szakember is díjat kapott az Amerikai Mikrobiológusok Társaságának idei versenyén az Agar Art-on, mikrobákból alkotott festményeikért. A SYNLAB Hungary Kft. szakembereinek munkáit 347 kompozícióból választották ki, a versenyre 43 ország mikrobiológusai neveztek. A mikrobákból nevelt magyar népművészeti mintával Pöstényi Zita, közönségdíjat nyert a különleges nemzetközi versenyen.

A három Petri-csészében elhelyezkedő mintázathoz Escherichia coli (rózsaszínű), Enterococcus faecalis (türkiz) Acinetobacter junii (sárga) Klebsiella pneumoniae (kék) és Citrobacter freundii (lila) csoportjait „festette” a táptalajba.

And finally, congrats to the #AgarArt ‘Professional’ category winners – these scientists/bioartists 🌬 blew us away!…

Közzétette: American Society for Microbiology – 2019. november 20., szerda

 

Héjja Andrea, szintén a SYNLAB Hungary Kft. mikrobiológusa, a kategóriájának harmadik helyezettje lett, Munch: Sikoly című képének megalkotásával.

A díjnyertes “festményhez”  Escherichia coli (rózsaszín)  Enterococcus faecalis (türkiz)  Acinetobacter junii (sárga)  Klebsiella pneumoniae (kék) és Staphylococcus aureus (fehér) élő anyagait használta fel. 

A sikoly – Héjja Andrea alkotása (Forrás: Synlab Hungary Kft.)

Az Agar Art lényege, hogy a mikrobiológusok vászon helyett Petri-csészét, festék helyett pedig élő organizmusokat – baktériumokat, gombákat – használnak. A versenyt 2015 óta rendezi meg az amerikai társaság, hogy megmutassa, a tudomány és a művészet nem is áll olyan távol egymástól. A versenyre idén 415 tudós és tudóscsoport összesen 347 kompozíciót nevezett be – 43 különböző országból, valamint 22 amerikai tagállamból.

A mikrobák számára a megfelelő táptalajt az agar nevű zselésítőanyaggal hozzák létre, innen kapta nevét a nemzetközi verseny. A versenyen három kategóriában nevezhettek a kutatók: profi, félprofi és gyerek kategóriában is vártak alkotásokat a szervezők. A nemzetköz verseny legszebb műalkotását profi kategóriában az Oakland Egyetem hallgatója, Arwa Hadid készítette, aki egy Koi halat festett meg Petri-csészében.

Gawk 😮 at this year’s amazing #AgarArt entries and ‘like’ your fave from the ‘Professional’ category. Help us crown the 2019 People’s Choice winner!

Közzétette: American Society for Microbiology – 2019. november 4., hétfő


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!