Katasztrófa fenyegeti Zimbabwét a rendkívüli szárazság miatt

Katasztrófa sújtotta területté nyilvánította Robert Mugabe zimbabwei elnök az ország mezőgazdasági területeinek nagy részét, mert az óriási szárazság miatt már a lakosság több mint negyede éhezik. Az elnöki intézkedés lehetőséget teremt a nemzetközi adományozóknak arra, hogy sürgősen pénzt teremtsenek elő az élelmiszersegélyekre Zimbawének. Az Afrika déli részén tomboló szárazság súlyosan fenyegeti a 13 milliós Zimbabwe élelmiszerbiztonságát. A csapadékhiány miatt megcsappant a termés a földeken, a kiszáradt legelőkön pedig pusztul a jószág. Az állapotokat jól mutatja, hogy a Zimbawe és Zambia határán, a Zambezi folyón lévő világhírű Viktória-vízesésnél a felére csökkent az átfolyó víz mennyisége.

aszaly

zimbabwe-2

Zimbabwének több mint másfél milliárd dollárra lenne szüksége, hogy elég élelmiszert tudjon importálni az országot sújtó aszály után. Emmerson Mnangagwa alelnöke szerint milliókat fenyeget éhezés. 720 millió dollár kellene gabonaimportra, emellett az országnak öntöző rendszerek építésére és kisgyermekek élelmezésére sincs elég pénze. Másfélmillió tonna kukoricát kellene importálniuk; hárommillió ember szorul élemiszersegélyre – közölte az alelnök. Mnanagwa szerint Zimbabwe déli területein tízezrével pusztulnak a jószágok, kiszáradnak a víztározók.

Zimbabwét egykor Afrika éléskamrájaként emlegették, de a múlt évtizedben az ország gazdasága a felére zsugorodott. A hararei kormány a gyenge termést valamint az országgal szemben az emberi jogok megsértése miatt bevezetett szankciókat okolja. Bírálói szerint viszont az elhibázott kormánypolitika a felelős: a jórészt fehér gazdálkodókat elkergették, a földeket pedig feketéknek adták, akik vagy nem értettek a földműveléshez, vagy eszközeik nem voltak hozzá.

VIDEÓ:


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!