Így küzdenek meg egymással a komodói sárkányok

Chris Bray ausztrál fotósnak az indonéziai Komodo Nemzeti Parkban sikerült megörökítenie két termetes komodói sárkány összecsapását. A küzdelmet több mint fél órán át követte, de ezalatt az egyik gyík sem bírta legyűrni a másikat. A párzási időszakban kerül sor a hímek közötti küzdelemre: ekkor egymásnak vetik magukat és addig küzdenek, amíg a gyengébb a talajhoz lapulva meg nem adja magát. A harc célja nem a másik megölése, hanem annak eldöntése, melyik állat a domináns, melyiknek van joga párosodni a nősténnyel.

Komodói sárkányok harca

A gyenge vagy sérült példánynak semmi esélye, hiszen ezután még a nőstényt is párzásra kellene kényszerítenie. A párzási időszak egyébként májustól augusztusig tart, és a tojásrakásra szeptemberben kerül sor, az utódok hét hónap után kelnek ki.

Komodói sárkányok harca

VIDEÓ:

A komodói sárkány, vagy komodói varánusz (Varanus komodoensis) az Indonéz-szigetvilág lakója, csak pár kisebb szigeten honos: a Kis-Szunda-szigeteken (Komodo-, Rintja-, Padar-szigeteken) valamint a Komodo-szigetek Nemzeti Parkban és a Flores-sziget nyugati részén. A legnagyobb termetű gyíkfaj: testhossza 2,2–3,1 méter között változik, testtömege általában meghaladja a 70 kg-ot. A legnagyobb talált példány 3,13 m hosszú és 166 kg tömegű volt.

Komodói sárkányok harca
Fotó: Wikipedia/Charlesjsharp

A komodói varánusz a ma ismert legnagyobb termetű gyíkféle, ennek ellenére a legkésőbb felfedezett varánuszfaj: 1911-ben egy pilóta a kis repülőgépe meghibásodása miatt kénytelen volt leszállni a Komodo-szigeténél. Ő volt az első európai, aki látta a hatalmas gyíkot. Amikor szerencsés hazatérése után beszámolt élményéről, eleinte nem hittek neki. 1912-ben írták le először az európai zoológusok, a bennszülöttek már régóta ismerték ezeket a „szárazföldi krokodilokat”.

Komodói sárkányok harca
Fotó: Wikipedia/Charlesjsharp

A komodói sárkány ragadozó, természetes ellensége tulajdonképpen nincs, tehát csúcsragadozónak tekinthető. Szaglása kitűnő, így már messziről megérzi a zsákmány szagát. Élő nagyvadat csak ritkán tudnak elejteni, inkább kisebb állatokat fogyasztanak, de esetenként saját utódaikat is felfalják. Legkiadósabb táplálékuk azonban a döghús, melyre csoportosan járnak, kisebb-nagyobb darabokat kitépve egészben nyelik le azokat. Még a dög csontjait, koponyáját is elfogyasztják, ha képesek azt lenyelni.

A komodói sárkány harapása bármely állatra nézve végzetes. Egy ideig a szájüregben található kórokozó baktériumoknak tulajdonították, melyek a sebből a vérbe jutva pár napon belül vérmérgezést, majd halált okoznak, így a megharapott vad még el tud menekülni a gyík elől, de pár nap múlva elpusztul, amit a gyík kivár. Az újabb kutatások ezt már kizárják, sokkal inkább a varánusz szájában található méregmirigyek okozzák a megharapott állat halálát.

Komodói sárkányok harca
Fotó: Wikipedia/Achmad Ariefiandy 

A Nat Geo felvételi a komodói sárkányokról:


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!