Így készül a tradicionális japán katana

katana

A katana egy klasszikus japán kard, a szamurájok fő fegyvere, köznapi nevén szamurájkard. A Man at Arms csapata most megmutatja, hogyan is nézett ki a legendás fegyver készítése. A feudális japánban azonban a fegyver létrehozása nem csak egy művelet volt, hanem egy szertartás is egyben, mely a kardkészítő mester teljes önmegtartóztatását, böjtöt és rendszeres meditációk is magában foglalt.

hattori_hanzo

Az igazán minőségi kardokat csak a legjobb kardmesterek készítették, hosszú hetek vagy hónapok kitartó munkájával, számtalan rituáléval övezve. A katana készítésének tudománya apáról fiúra, mesterről tanítványra szállt. A régi mesterek kovácsolási titkait csak a 20. század végén sikerült megfejteni, hála a modern anyagvizsgálati módszereknek.

A kardkészítő egy-egy kiváló munkája előtt és alatt is böjtölt, nem hált a feleségével, sőt, nő be sem tehette a lábát a műhelyébe. Amíg nem készült el a kard, addig csak az udvaron lévő tiszta vízben tisztálkodott a kovács, még télen is. 

 Videó a tradicionális japán katana készítéséről

A penge sokszori átlapolással, hajtogatással és folyamatos kalapálással készült. Kiindulási anyagként a tamahagane nevű anyagot használták. Ez nem más, mint vastartalmú homokból kiolvasztott vas és szennyező anyagok elegye. Kovácsolás közben a kiindulási anyagmennyiség alig egyharmadára csökkent az acél tömege, mire kard lett belőle, a többit (főként szennyeződést) kikalapálta belőle a kovács.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!