Idén is meghökkentették a világot az anti-Nobel-díjas kutatók

Az ülő helyzetben végzett ön-kolonoszkópia, hullámvasút-terápia és a főnök elleni dühöt levezető virtuális vudubaba feltalálói is nyertek az idei anti-Nobel-díjakból. Az Ig Nobel-díjakat immár 28. alkalommal adták át, melyeket a hagyományokhoz híven a Harvard Egyetemen vettek át a nyertesek valódi Nobel-díjasoktól. Szokás szerint papírrepülőverseny és az egyetem kardiológus hallgatóinak operaelőadása is színesítette a ceremóniát.

A különböző kategóriák 10 nyertese saját költségén utazott Massachusettsbe. A díjazottak a hagyományoknak megfelelően 10 billiós pénzjutalmat kaptak az értéktelen zimbabwei valutában. A győztesek egyenként 60 másodpercnyi időt kaptak köszönőbeszédükre, mielőtt egy nyolcéves kislány angolul közbevágott volna: „Kérem, elég. Unatkozom”.

Az orvosi anti-Nobelt egy komikusnak tűnő, de praktikus tudományos kísérletnek ítélték oda: Horiucsi Akira, a japán Sova Inan Közkórház emésztőszervi betegségekkel foglalkozó központjának vezetője saját magán fejlesztette ki az ülve végzett kolonoszkópiás vizsgálatot. A kísérletet 2006-ban egy orvosi folyóiratban publikálta is.

A díjátadón az 57 éves orvos derültséget okozott, mikor előhúzott egy endoszkópot, és felajánlotta, hogy a színpadon szívesen demonstrálja a vizsgálatot. Horiucsi azonban komolyra fordítva a szót azt is elmondta: Japánban egyre nő a vastagbélrákos halálozások száma, amely a kolonoszkópiás szűréssel visszaszorítható lenne. Tehát ha mégoly szokatlan módszere, amely bemutatja, milyen egyszerű is ez a vizsgálat, felhívja a figyelmet a szűrés szükségességére, akkor már elérte a célját – fűzte hozzá.

Forrás: Improbable Research

Díjat kapott David Wartinger, a Michigan State University professzora, aki rájött, hogy egyes hullámvasutakkal kezelhető a vesekő: ha a páciensek felszállnak egy speciálisan kialakított hullámvasútra, a kő magától távozik a szervezetből.

Forrás: Wikimedia Commons/Alex Brogan

A díjátadón a kanadai Wilfrid Laurier Egyetemen tanító Lindie Liang és kollégái, akik a munkahelyi agresszió kutatásával foglalkoznak, egy online virtuális vudubabáért kaptak Ig Nobelt, amelyen az idegesítő főnök helyett lehet levezetni az indulatokat. Liang szerint az emberek jobban érzik magukat, miután a babán levezették a dühüket.

Forrás: Improbable Research

Díjat ért James Cole brit archeológus kutatása, amely megállapította, hogy az emberhús nem elég tápláló, egy ausztrál kutatócsoport felfedezése, amely szerint a drága high-tech kütyüket vásárlók nem bajlódnak a használati utasítással, és egy spanyol egyetem kutatóinak tanulmánya is, amely azt mérte, mekkora a hatása autóvezetés közben a kiabálásnak és átkozódásnak.

Az „anti-Nobelként” emlegetett Ig Nobel-díj ötletadója Marc Abrahams, az Annals of Improbable Research (Valószínűtlen kutatások évkönyve) szerkesztője volt. Az elismerés célja, hogy olyan kutatásokra irányítsa rá a figyelmet, amelyek a megszokottól eltérő gondolkodásra ösztönöznek. A díjátadót Abrahams humoros tudományos magazinja, a Harvard-Radcliffe Tudományos Fantasztikus Szövetség és a Harvard-Radcliffe Fizika Hallgatók Társasága támogatja.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!