Hiába titokzatosak az óceánok, csak csekély részük maradt érintetlen vadon

Az óceánok nagy része titokzatosnak és érintetlennek tűnik, ám a világ tengereinek csupán 13 százaléka tekinthető vadonnak egy a Current Biology című szaklapban megjelent tanulmány szerint.

Vadonnak azok a területek számítanak, amelyek teljesen vagy szinte teljesen érintetlenek. A szakértők szerint ilyen terület jobbára csak az Északi- és a Déli-sarkvidéken, valamint a távoli csendes-óceáni régiókban, például Francia-Polinézia vidékén található.

Forrás: NASA/Goddard Space Flight Center, Reto Stöckli

Az Északi-tenger például olyan, mint egy megművelt terület: minden négyzetméterét évente többször vontatóhálóval fésülik át – fejtette ki Thomas Brey, a bremerhaveni Alfred Wegener Intézet ökológusa. „A vadon ennek ellenkezője: ott a természet azt teszi, amit akar” – tette hozzá.

A szakértő kiemelte: „a vadon egy olyan rendszer, amely az evolúcióval alakult ki. Ha saját céljainkra formáljuk ezt a működő rendszert, legtöbbször nem tesszük jobbá”.

Forrás:  flickr/changehali

Az ilyen beavatkozásokat kutatja Kendall Jones, az ausztráliai Queenslandi Egyetem és a Wildlife Conservation Society (WCS) munkatársa kollégáival. Mert miközben már intenzíven vizsgálják az érintetlen szárazföldi területek helyzetét, az óceánokra vonatkozóan nincsenek hasonló kutatások.

Forrás: NOAA

A világtengerek feltérképezésekor a tudósok 19, emberi tevékenységhez kapcsolódó stresszfaktort, úgynevezett stresszort vizsgáltak. Ide tartozik a kereskedelmi hajózás, a trágyák használata, valamint a halászat különbözői formái. A kutatók azonosították azokat a területeket, melyek csak kis mértékben vannak kitéve emberi hatásoknak. A klímaváltozást azonban kivették a faktorok közül, mert különben egyáltalán nem találtak volna tengeri vadont.

Forrás: Gary J. Wood/flickr.com

A biológusok ezt követően összehasonlítottak 16 óceáni területet, hogy a különböző stresszfaktorok hatásait vizsgálják, itt már a klímaváltozás hatásait is figyelembe vették. A szakértők óriási eltéréseket találtak. A melegebb Indiai- és Csendes-óceánban csak 16 millió négyzetkilométernyi tengeri vadon maradt, ez az óceán 8,6 százaléka. A mérsékelt déli afrikai területeken csak 2000 négyzetkilométert találtak, amely az óceán egy százalékát adja.

Forrás: The TerraMar Project/flickr

„Meg voltunk lepődve, milyen kevés tengeri vadon maradt meg. Az óceánok hatalmasak, bolygónk több mint 70 százalékát lefedik, de nekünk sikerült szinte az egész ökoszisztémát befolyásolni” – írta Kendall Jones a tanulmányt bemutató közleményben.

A szakértők által azonosított tengeri vadonoknak csupán 5 százaléka áll védelem alatt. A szakértők szerint nagy szükség van nemzetközi környezetvédelmi egyezményekre a tengeri vadonok egyedülálló értékének felismeréséhez és a megőrzésükhöz.

Találkozás egy békés tengeri óriással (Forrás: YouTube/Keith Brock)

„Tudjuk, hogy ezek a területek katasztrofális mértékben zsugorodnak, ennek megfelelően védelmük a többoldalú környezetvédelmi egyezmények sarkalatos pontja kell legyen” – véli James Watson, a WCS kutatója, a Queenslandi Egyetem biológusa. A tanulmány társszerzője arra figyelmeztet, hogy amennyiben nem történik semmi, ezek a vadonok valószínűleg 50 éven belül eltűnnek.

Forrás: Wikimedia Commons/EwanSmith


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!