Helyreállította a grizzly medvék védettségét egy amerikai szövetségi bíró

Hibáztak az amerikai vadvédelmi szolgálat vezetői, amikor megváltoztatták a kanadai-amerikai határ mentén élő grizzlymedve-populáció védettségének szintjét – döntött szerdán egy amerikai szövetségi bíró.

Dana Christensen helyt adva az Allience for The Wild Rockies természetvédő csoport keresetének, helyreállította a Cabinet-hegység és a Yaak-folyó térségben kóborló grizzlyk védettségi státusát, veszélyeztetettnek nevezve a kevesebb mint 50 egyeddel bíró csoportot.

Forrás: Wikimedia Commons/Traveler100

Döntését azzal indokolta, hogy a vadvédelmi szolgálat megsértette a veszélyeztetett fajokról szóló amerikai törvényt, amikor rendelkezésében úgy foglalt állást, hogy a Cabinet-Yak ökoszisztéma grizzlymedve-populációja a magasabb védettségi státusz megvonása ellenére talpraállhat és egyedszáma elérheti a százat.

Forrás:  Wikimedia Commons/U.S. Fish and Wildlife Service

Az amerikai Hal-és Vadvédelmi Szolgálat 2014-ben változtatta meg a populáció védettségének besorolását veszélyeztetettről fenyegetettre, arra hivatkozva, hogy már nincs kihalás szélén a csoport. A bíró felhívta a figyelmet arra, hogy maga a szolgálat ismerte el 2013-as jelentésében, hogy ezen populáció évi átlag 0,8 százalékkal csökken, a emberek által véletlenül vagy szándékosan megölt állatok száma 1999-2012 között megháromszorozódott a térségben 1982-1998-hoz viszonyítva. Egyben utasította a szolgálatot, hogy dolgozza át a medvék védettségi státusáról szóló rendelkezését.

Forrás: Wikimedia Commons/Dmitry Azovtsev/daphoto.info

Természetvédők hatalmas sikernek könyvelték el a bíró döntését, mondván az állatok esélyt kaptak a fennmaradásra. A Cabinet-Yaak grizzly medve egyike a Washington és Wyoming államokban élő hat grizzlypopulációnak. Valamennyien veszélyeztetett kategóriába tartoznak, a Yellowstone Nemzeti Parkban és környékén élő grizzly medvéken kívül, amely védettségét júniusban vonta vissza a vadvédelmi szolgálat, mondván nincs többé veszélyben. Ezt a döntést is meg akarják támadni bíróságon természetvédők.

Cikkajánló: Anyjuk hátán hajókáztak át a tavon a medvebocsok


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!