Hazánk is csatlakozik Jane Goodall nemzetközi faültetési akciójához

A magyarországi Jane Goodall Intézet is csatlakozik a szervezet névadójának az idei Világgazdasági Fórumon bejelentett nemzetközi faültetési akciójához. Dr. Jane Goodall 5 millió fa ültetését tűzte ki célul az idei évben az általa alapított Roots&Shoots ifjúsági programban résztvevő csoportok segítségével. Az akció kapcsolódik az ENSZ Környezetvédelmi Programjának (UNEP) kampányához, melynek célkitűzése az 1 billió, vagyis ezer milliárd fa ültetése az évtized során.

“I am proud to announce that our Jane Goodall’s Roots & Shoots Global program, which empowers young people in 60…

Közzétette: Dr. Jane Goodall – 2020. január 22., szerda

 

A Meteorológiai Világszervezet napokban közzétett jelentése szerint rekordszintűre emelkedett a légköri szén-dioxid-koncentráció 2018-ban annak ellenére, hogy az ENSZ Környezetvédelmi Programjának kimutatásai alapján évente 7,6%-kal lenne szükséges csökkenteni az üvegházhatású gázok kibocsátását 2030-ig ahhoz, hogy el lehessen érni a párizsi klímaegyezményben kitűzött célokat. Az ehhez vezető első és legfontosabb lépésként halaszthatatlan mind a gazdasági tevékenységek, mind életmódunk újradefiniálása, második lépésként pedig a meglévő szennyeződések csökkentése, amelyben a növényzet nagy szerepet játszik.

Forrás: Wikimedia Commons/Snežana Trifunović

“A billió fa ültetése kampány olyan innovatív technológiákat kínál, amelyek segítségével a faültetéssel és az erdők helyreállításával foglalkozó több tízezer kisebb és nagyobb csoport összekapcsolódhat világszerte. Ennek a környezetbarát globális közösségnek a létrehozása lehetővé teszi a szükséges finanszírozás előteremtését és a már jól bevált gyakorlatok megosztását is – éppen azokat a sarkalatos eszközöket, amelyekre szükségünk van az 1 billió fa telepítésének tíz év alatt történő megvalósításához. Büszkén jelenthetem be, hogy a kampányhoz a 60 ország fiataljaival dolgozó Roots&Shoots program keretében csatlakozunk, amely segítségével 5 millió új fát szeretnénk elültetni idén. Itt az idő, hogy Földünk összes lakója kivegye részét a munkából, és megtegye kötelességét.” – mondta Dr. Jane Goodall, DBE, ENSZ békenagykövet.

A JGI Magyarország márciusban jótékonysági aukció keretében készíti elő a faültetési kampányát. Témái pedig az ember és természet viszonya, az emberi tevékenységek környezetre gyakorolt hatása, a klímaváltozás okozta kihívások és ellentmondások lesznek. A vendégek 3 fő kategóriában tudnak majd licitálni: képzőművészeti alkotások, design termékek és élmény programok. Az Intézet ezúton várja olyan szakemberek, intézmények, önkormányzatok, gazdák jelentkezését, akik a természetes élőhelyek visszaállításáért és megőrzéséért tennének.

Cikkajánló: Így köszönte meg a csimpánz amikor megmentői visszajuttatták a vadonba


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!