Hatalmas varánusz foglalta el egy thaiföldi férfi fürdőszobáját

Szokatlan látogatót talált otthonában egy idős thaiföldi férfi: egy csaknem két méteres varánusz pihent a fürdőszobában lévő egyik műanyag polcon. Az óriásgyík nagy felfordulást okozott a Bangkok elővárosában lévő ház helyiségében, ugyanis egy olyan polcon pihent, ahol a férfi egyébként a pipereholmijait tartja.

A 81 éves férfi előbb a mobiltelefonjával lefényképezte a varánuszt, majd rázárta az ajtót és segítséget kért. A hüllőt szakemberek fogták be és engedték vissza a természetbe. Bangkokban és környékén gyakran látni varánuszokat, a város csatornáiban sok példány él és az sem ritka, hogy parkokban bukkannak fel. Azt azonban nem tudni, hogy a mostani eset hogyan történt: a varánusz a csatornából is bejuthatott a fürdőszobába, de akár a nyitott ajtón is bemehetett a lakásba.

A trópusokon és szubtrópusokon élő varánuszféléknek mintegy harminc faja ismert. Előfordulnak Afrikában és Ázsiában is, de igazi hazájuk Ausztrália és Új-Guinea: a fajok csaknem fele itt él. Valamennyien gyorsan mozognak a szárazföldön, s a fajok egy része a vízben is könnyedén úszik. Életmódjuk rendkívül változatos: sivatagi és teljesen vízközeli fajaik is vannak. A szárazföldön élő fajok rágcsálókra, apró madarakra, kisebb gyíkokra, kígyókra, békákra vadásznak, sőt, a baromfiakat is veszélyeztetik, de a nílusi varánusz például nemcsak a krokodil tojásait falja fel, de a fiatal krokodilokat is. A nemzetség legnagyobb faja a komodói sárkány (Varanus komodoensis), amely az akár 3 métert is elérő testhosszával és átlagosan 70 kg-os testtömegével egyben a világ legnagyobb gyíkja is.

Forrás: flickr/Mark Dumont

Habár a komodói varánusz a legnagyobb termetű gyíkféle, ennek ellenére ez a legkésőbb felfedezett varánuszfaj. 1911-ben egy pilóta a kisgépe meghibásodása miatt, kénytelen volt a Komodo-sziget közelében a tengerre leszállni, ő volt az első európai, aki látta a hatalmas gyíkot. Amikor szerencsés hazatérése után beszámolt élményéről, eleinte nem hittek neki. 1912-ben írták le először az európai zoológusok, a bennszülöttek már régóta ismerték ezeket a „szárazföldi krokodilokat”. A komodói sárkány ragadozó állat, természetes ellensége tulajdonképpen nincs, igazi csúcsragadozónak számít, s harapása bármely állatra nézve végzetes.

Forrás: Wikimedia Commons/ Markofjohnson
Forrás: Wikimedia Commons/Sharp Photography, sharpphotography 

Cikkajánló: Így küzdenek meg egymással a komodói sárkányok


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!